Ndryshimet kushtetuese në “ngërç”, qeveria është e bindur për shumicë, sonte KI e VMRO-DPMNE-së

Ndryshimet kushtetuese në “ngërç”, qeveria është e bindur për shumicë, sonte KI e VMRO-DPMNE-së

VMRO DPMNE do të riafirmojë qëndrimin e saj për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare sonte në ekzekutiv. Kryetari i partisë Mickovski e mbledh këtë trup pasi të premten u ndërpre seanca për ndryshime kushtetuese në legjislativ. Dhe në fjalimin e fundit, opozitari i parë theksoi se vendi është në një krizë të rëndë politike dhe ekonomike dhe se të vetmen rrugëdalje nga kjo e sheh në zgjedhjet e parakohshme parlamentare, në të cilat, siç tha, pasi të fitojnë, Ata do të paraqesin një propozim të ri patriotik në mënyrë që vendi të vazhdojë proceset integruese evropiane, por nuk specifikuan se për çfarë formulimi apo zgjidhjeje bëhet fjalë. 

Megjithatë, në njoftimin e shkurtër ata thonë:

Kovaçevski dhe SDS nuk janë më faktor, e vetmja rrugëdalje janë zgjedhjet. Kovaçevski një vit të tërë gënjeu se VMRO-DPMNE pranoi amendamentet kushtetuese. Të premten e pa e gjithë Maqedonia se Kovaçevski gënjeu, SDS dhe BDI jo vetëm që nuk kanë legjitimitet dhe jo vetëm që nuk kanë pasur 80 deputetë, por mezi kanë pasur 70 deputetë”.

Ndërkaq, dje në një dalje televizive kryeministri Kovaçevski tha se është i gatshëm të japë dorëheqje, por vetëm pasi të votohen ndryshimet kushtetuese. Ai theksoi se ende nuk e humb shpresën se VMRO DPMNE do të ngrihet në interesa mbipartiake në emër të shtetit dhe qytetarëve të Maqedonisë.

Zgjedhje të parakohshme menjëherë pas ndërprerjes së seancës të premten kërkoi edhe Pavle Trajanov, i cili dje në një konferencë për shtyp tha se do t’i kërkojnë kreut të Komisionit Evropian Von Der Leyen që t’i kërkojë Bullgarisë zbatimin e vendimeve të Gjykatës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut.  në Strasburg, dhe të lejohet regjistrimi i shoqatave të maqedonasve në Bullgari.

Ajo që mbetet e ditur është se edhe pas ndërprerjes së seancës për ndryshimet kushtetuese nuk ka 80 vota për t’u votuar. Matricat dhe pretendimet partiake mbeten të pandryshuara pasi dje Mickovski deklaroi se nuk do t’i nënshtrohen asnjë presioni, ndërsa Kovaçevski është optimist se deri në nëntor ka ende kohë për të siguruar shumicën e nevojshme prej dy të tretave të votave.

LEXO EDHE:

Back to top button