Në këtë mënyrë ata mund të thyejnë fjalëkalimin tuaj në më pak se 60 sekonda

Në këtë mënyrë ata mund të thyejnë fjalëkalimin tuaj në më pak se 60 sekonda

Me pak para, por me algoritmin e duhur, shumica e fjalëkalimeve mund të thyhen shumë më shpejt nga sa mendoni.

Sipas një analize të re nga Kaspersky, pothuajse dy të tretat e 193 milionë fjalëkalimeve të analizuara u thyen në më pak se 60 minuta, dhe pothuajse gjysma në më pak se 60 sekonda.

Metoda e përdorur për ta bërë këtë quhet një sulm i zgjuar “brute-force”, ku hakerat krijojnë një algoritëm dhe më pas ai provon të gjitha kombinimet e mundshme për të gjetur fjalëkalimin e saktë.

“Algoritmet për hamendje të tilla janë trajnuar në baza të të dhënave të mëdha të fjalëkalimeve për të llogaritur probabilitetin e përsëritjes së disa shkronjave ose numrave dhe për të provuar kombinime të ndryshme”, tha kompania e lartpërmendur antivirus.

Megjithëse është mjaft popullor, qasja e forcës brutale nuk është ende aq efektive sa disa algoritme të tjera të thyerjes së fjalëkalimit, për arsyen e thjeshtë se mjafton të shtoni elementë si emri ose data e lindjes në “supozimin e zgjuar” për të shpejtuar ndjeshëm procesin.

Në përgjithësi, analiza tregon se 10 për qind e fjalëkalimeve mund të thyhen në këtë mënyrë në çdo hark kohor, por kjo përqindje kërcehet në mënyrë drastike kur metodës i shtohet “supozim i zgjuar” – deri në 45 për qind me këtë algoritëm.

LEXO EDHE:

Back to top button