Në njërin krah apo me bark poshtë? Pozicionet e gjumit të mirë

Në njërin krah apo me bark poshtë? Pozicionet e gjumit të mirë

Mënyra se si shtrihemi në shtrat gjithashtu ka rëndësinë e saj për të siguruar një gjumë të qetë dhe një zgjim në formë të mirë

Ka nga ata që nuk i zë gjumi nëse nuk janë me bark poshtë, por ka edhe nga ata që duan të flenë në një pozicion tjetër, në njërin krah, në të djathtë ose në të majtë.

Qëndrimi që duam të supozojmë kur shkojmë në gjumë është analizuar në shumë mënyra: nga gjysmë serioziteti, për të kuptuar sekretet e personalitetit dhe karakterit që do të rezultonte pikërisht, ndërsa ne jemi në krahët e Morpheus, ose me një qasje më shkencore, për të kuptuar nëse pozicioni në të cilën ne flemë mund të ndikojë shëndetin tonë dhe në muskuj, për të cilat ne mbajmë pasojat gjatë orëve të ditës.

Të përqendrojmë vëmendjen tonë për të kuptuar nëse ka një strukturë më të favorshme për gjumë të mirë dhe zgjim në formë të mirë.

Rëndësia e pozicionit – Para së gjithash duhet të dimë që qëndrimi që ne marrim në gjumë ka pasoja në mirëqenien tonë dhe madje edhe në shëndetin tonë. Siç Dr. Steven Park shpjegon në librin e tij “Sleep, Interrupted”, një pozicion jo i mirë gjatë natës mund të shkaktojë një numër të sëmundjeve gjatë ditës, duke përfshirë dhimbje koke, lodhje, apnea e gjumit dhe madje edhe urth.

Fondacioni Kombëtar i Gjumit i SHBA-së, një organizatë jofitimprurëse që promovon informacion mbi gjumin dhe çrregullimet që lidhen me pushimin e keq, gjithashtu ka ndërhyrë në këtë temë dhe ka hartuar një lloj renditjeje me marrëveshjet më të shëndetshme. Pavarësisht se gjithçka që ka të bëjë me gjumin është subjektive dhe se pozicioni i përsosur është ai që u përgjigjet më së miri karakteristikave tona të veçanta, ja cilat janë pro dhe kundër pozicionit më të zakonshëm.

Me bark sipër – Shtrirja në shpinë nuk është një nga mënyrat më të zakonshme që ne synojmë të biem në gjumë, por në shumë raste është një nga më të shndritshmet. Fjetja në shpinë siguron që shtylla kurrizore të jetë “neutrale” dhe siguron shtrirjen e qafës, me kusht që të përdorni një jastëk të mirë, i cili siguron mbështetje të përshtatshme për shpatullat dhe kokën dhe nuk është shumë i lartë në të njëjtën kohë.

Jastëku “i drejtë” na mbron nga zbatica e acidit, ndërsa pak mund të bëhet për ata që kanë tendencë të gërhasin në gjumë. Në këtë rast është më mirë të flini në njërin krah. Sidoqoftë, e vetmja mënyrë për të zgjedhur jastëkun ideal është të provoni disa, me lartësi dhe konsistencë të ndryshme, dhe ndiqni … shenjat e qafës suaj.

Yll deti – Ky është një variant më pak i shëndetshëm i pozicionit të mëparshëm dhe përbëhet nga shtrirja në shpinë me krahët e ngritura mbi kokën tuaj. Kjo mund të shkaktojë kompresim në nervat e shpinës së sipërme me dhimbje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në shpatulla dhe krahë.

Me bark poshtë – Ky pozicion është më i keq absolut, sepse e detyron qafën të rrokulliset. E gjithë kjo mund të rezultojë në dhimbje shpine, dhimbje të qafës së mitrës, ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në krahë. Ju gjithashtu tentoni të gërhini më intensivisht dhe madje edhe të thithni gabimisht.

Por nëse në ndonjë pozicion tjetër gjejmë sërish të këqija mund të vendosim një jastëk të ulët nën bark. Ose ndryshe, mund ta eliminojmë jastëkun nën kokë. Kjo nuk ndihmon shumë, nga ana tjetër, që të qëndrojmë në një gju të përkulur në njërën anë ose në një krah të palosur në njërën anë.

Në pozicion fetal – Të qenit të përdredhur në njërën anë, me shpinën e kthyer pak përpara dhe gjunjët e vendosur, është një nga pozicionet më të zakonshme: vlerësohet se rreth 40% e të rriturve flenë në këtë mënyrë. Nga disa pikëpamje ajo është një pozicion i shkëlqyeshëm: parandalon gërhitjen dhe mban shtyllën dhe qafën të relaksuar.

Ky pozicion gjithashtu promovon qarkullimin e gjakut, veçanërisht nëse qëndron në anën e majtë, kështu që ky është pozicioni i rekomanduar për femrat në fazat e vonshme të shtatzënisë, sepse në këtë mënyrë mitra nuk e ngarkon mëlçinë dhe siguron një rrjedhje të mirë të gjakut në fetus. Nuk është mirë për ata që vuajnë nga apnea e gjumit sepse mund të pengojnë lëvizjen e diafragmës. Një korrigjim i dobishëm mund të jetë vendosja e një jastëku midis gjunjëve.

Në krah – Është një tjetër pozicion i mirë, sidomos për ata me dhimbje shpine, sepse e mban shpinën të relaksuar dhe për ata që vuajnë nga zbatica e acidit. Përveç kësaj, rrugët e frymëmarrjes mbeten të hapura dhe të lira, duke kufizuar prirjen për të gërhitur.

A zgjoheni në mes të natës dhe më pas nuk arrini të flini përsëri? Ja si të shpëtoni nga ky problem

Ky është pozicioni i preferuar nga 15% e të rriturve: ata që flenë në këtë mënyrë mund të përmirësojnë situatën duke zgjedhur një jastëk të trashë ose duke përdorur dy të ulët, në mënyrë që të mbajnë kokën drejt në lidhje me trupin dhe hundën në përputhje me sternumin, të mirë. E vetmja pengesë e këtij pozicioni është që fytyra tenton të shtypet në jastëk dhe kjo në afat të gjatë mund të favorizojë formimin e rrudhave.

Sidoqoftë, rregulli i parë në zgjedhjen e pozicionit për të fjetur është të dëgjojmë trupin tonë: ai do të jetë ai, sidomos nëse vuan nga ndonjë shqetësim, që instinktivisht sugjeron pozicionin që na përshtatet më së shumti dhe ku dhimbjet ulen.

LEXO EDHE:

Back to top button