Në vend që ta bëjë botën më racionale, interneti është bërë një mjet për “ide të çmendura”

Multimiliarderi Bill Gates tha se fillimisht mendonte se interneti do ta bënte botën më të bazuar në fakte, se do të bëhej racionale, por më vonë e kuptoi se ishte bërë një mjet për dezinformata dhe "ide të çmendura".

Sipas tij, ai e pranon se kështu kanë menduar njerëzit që filluan revolucionin dixhital, duke përfshirë edhe veten. Themeluesi i Microsoft priste që interneti do t’i bënte njerëzit të kërkonin informacion dhe të ishin më të përgjegjshëm. Siç tha ai, priste të hapte një debat Sokratik në internet. Megjithatë, ai beson se ka ndodhur e kundërta e asaj që pritej, pra interneti u bë mjet për njerëzit me “ide të çmendura”.

– Kishte shumë prej tyre (njerëz me “ide të çmendura”). Ata thjesht nuk mund ta gjenin njëri-tjetrin, dhe tani me mjetet dixhitale ata thonë: “Oh, edhe ju e besoni atë gjë të çmendur?” Edhe mua. Le të mblidhemi dhe të kemi një masë kritike njerëzish të çmendur. Le ta quajmë veten QAnon (nofkë për teoricienët e konspiracionit), theksoi Gates.

Ai shpreson se brezat e rinj do të jenë mjaft kreativë për të zgjidhur problemin e dezinformimit. Ai mbështet rregullimin e inteligjencës artificiale dhe mendon se është marrëzi të luftosh kundër inteligjencës artificiale, e cila thotë se mund të zvogëlojë mungesën e fuqisë punëtore dhe ta bëjë botën më të pasur, raporton Business Insider.

LEXO EDHE:

Back to top button