Nëse nuk i dini përgjigjet e këtyre pyetjeve, nuk i njihni vetë fëmijët tuaj

Nëse nuk i dini përgjigjet e këtyre pyetjeve, nuk i njihni vetë fëmijët tuaj

Pas tragjedisë së paprecedentë që i ndodhi Serbisë ku humbën jetën fëmijë të pafajshëm dhe një roje shkolle, të gjithë thonë “flisni me fëmijët”.

Më pas dëgjojmë që shumë thonë se nuk dinë të flasin me fëmijët e tyre.

A i njihni fëmijët tuaj më thellë se sa notat e tyre, numri i golave ​​apo koshave që mund të kenë shënuar në stërvitje apo lojëra? Apo shpejtësia me të cilën kanë notuar pishinën 100 metra? A e dini cila është ngjyra e tyre e preferuar? Koha e preferuar e vitit? A e dini se çfarë i frikëson më shumë tani? Çfarë presin më shumë? A e dini se çfarë ëndrrash panë mbrëmë apo një ditë më parë?

Kur ishte hera e fundit që u bëtë fëmijëve tuaj pyetjet e mëposhtme dhe a i dini përgjigjet:

 • Çfarë ju bën më të lumtur? Dhe më e trishta?
 • Si u ndjetë sot në shkollë?
 • Me çfarë fjalësh do ta përshkruanit sot?
 • Cila është lënda juaj e preferuar dhe pse?
 • Kush është mësuesi/profesori juaj i preferuar dhe pse?
 • Për çfarë ëndërroni më së shumti kohët e fundit?
 • A ka një person që e admironi? Nëse po, pse?
 • Jeni penduar për ndonjë gjë sot apo së fundmi?
 • Nëse do të mund të ndryshonit/bëni diçka ndryshe, cila do të ishte? Pse?
 • Çfarë do të dëshironit të bënit sot?
 • A ka ndonjë gjë që ju shqetëson sot/këto ditë?
 • Pse (nuk) ju pëlqen ky serial? Ky film? Kjo videolojë? Nje liber?
 • Si ju pëlqen të pushoni?
 • Për çfarë po mendoni më shumë sot/këto ditë?
 • Si ndiheni sot/këto ditë?
 • Pse doni të jeni miq me… dhe jo me…?
 • Keni nevojë për ndihmë sot?
 • A ka diçka që dëshironi të më thoni që nuk e keni inkurajuar ende veten?

Këto pyetje zbatohen më shpesh, jo vetëm në situata tragjike si kjo. Kur flisni me ta dhe bëni këto pyetje, duhet ta bëni me kujdes, me butësi, në mënyrë që ata të ndiejnë vërtet se ju interesojnë përgjigjet, që të jeni të sinqertë me ta dhe jo sikur të jenë në bankën e të akuzuarve. Dhe sigurisht që nuk do t’i kërkoni të gjitha këto çdo ditë.

Sigurisht që shumica dërrmuese e atyre që tani janë prindër nuk iu bënë këto pyetje kur ishin fëmijë. Por nëse nuk i dini përgjigjet e këtyre pyetjeve, atëherë nuk i njihni vërtet fëmijët tuaj.

Dhe mos harroni – ju nuk jeni prind vetëm sepse i keni siguruar fëmijës ushqim, veshje dhe një çati mbi kokë. Këtë e kanë edhe fëmijët në jetimore.

LEXO EDHE:

Back to top button