Nga Evropa në SHBA në tre orë: Po vjen avioni më i shpejtë i pasagjerëve

Avioni në fjalë quhet Overture dhe është vepër e Boom Supersonic, një kompani amerikane e avionëve

Boom Overture premton të jetë avioni më i shpejtë i pasagjerëve në botë, duke arritur shpejtësi mbi 2000 kilometra në orë, dyfishi i shpejtësisë së avionit aktual.

Pothuajse 20 vjet pas fluturimit të fundit të Concorde, avionë të tillë po kthehen. Gjigandi amerikan American Airlines ka porositur 20 avionë të rinj supersonikë pasagjerësh që mund të jenë në shërbim në vitin 2029. Duke pasur parasysh këtë shpejtësi, Overture do të jetë në gjendje të arrijë nga Londra në Nju Jork (një fluturim shtatë orësh) në vetëm tre orë e gjysmë dhe nga Los Angeles në Sydney (një udhëtim tipik 15 orësh) në vetëm gjashtë orë e 45. minuta. Çdo avion Overture mund të transportojë nga 65 deri në 80 pasagjerë.

American Airlines nuk është e vetmja kompani që ka vendosur të investojë në avionë supersonikë. Thuhet se deri më tani janë porositur më shumë se 130 avionë të tillë, nga kompanitë United Airlines, Virgin Atlantic dhe Japan Airlines.

Megjithatë, prodhuesi Boom është interesant edhe për arsye të tjera. Ata thonë se do të funksionojnë tërësisht me karburant të qëndrueshëm dhe se avioni do të ketë zero emetime neto, të cilat, nëse janë të vërteta, mund të ndryshojnë të gjithë industrinë e aviacionit. Natyrisht, për garanci të tilla duhet të presim për të parë se si do të funksionojë e gjitha në praktikë.

Në çdo rast, avionët supersonikë do të mbërrijnë në derën e madhe. Dhe nëse do të bëhen standard, koha do ta tregojë.

LEXO EDHE:

Back to top button