Një ilaç është duke u testuar që mund të stimulojë rritjen e dhëmbëve të rinj

Një ilaç është duke u testuar që mund të stimulojë rritjen e dhëmbëve të rinj

Shkencëtarët japonezë nga Instituti i Kërkimeve Mjekësore në Spitalin Kitano në Osaka njoftuan lajmin më pak se një vit më parë se kishin gjetur një ilaç, domethënë një metodë që parandalon aktivitetin e një gjeni specifik USAG-1 dhe në këtë mënyrë nxit rritjen. e dhëmbëve të rinj pavarësisht nga mosha.

Studimi i parë klinik në minj dha rezultate shumë premtuese. Gjegjësisht, shkencëtarët arritën që në mënyrë krejtësisht natyrale dhe pa asnjë efekt anësor të bëjnë që të rriten dhëmbë të rinj. Në shumicën e gjitarëve, dhëmbët e humbur dikur nuk rriten, por në botën e kafshëve ka shembuj të rigjenerimit të dhëmbëve, për shembull, peshkaqenët marrin një grup të ri dhëmbësh pothuajse çdo muaj, dhe krokodilët rritin dhëmbë të rinj të panumërt në jetën e tyre të gjatë. e cila mund të zgjasë deri në 100 vjet.

Edhe pse lajmet e vitit të kaluar dukeshin mjaft të bujshme, testimi njerëzor dukej si një e ardhme e largët. Por deri në vitin 2025, studiuesit japonezë do ta testojnë ilaçin në 30 burra të moshës 30 deri në 64 vjeç, të cilëve u mungon të paktën një molar.

Pas përfundimit të këtij testimi, shkencëtarët japonezë do ta provojnë ilaçin te pacientët e moshës dy deri në shtatë vjeç, fëmijë që kanë hipodonci, pra mungesë të lindur të dhëmbëve. Ky problem nuk është i papërfillshëm, të dhënat tregojnë se mungesa e pjesshme e lindur e dhëmbëve prek çdo të qindtën fëmijë.

Udhëheqësi i ekipit të ekspertëve, biologu molekular Katsu Takahashi, e ka hulumtuar këtë problem që kur u diplomua gati 20 vjet më parë dhe përparimi i deritanishëm në kërkime i jep të drejtë të thotë se në të ardhmen e afërt të gjithë njerëzit, pavarësisht moshës. , do të jetë në gjendje të përdorë këtë ilaç të ri për të marrë dhëmbë të rinj natyralë.

Një ilaç potencialisht revolucionar për rritjen e dhëmbëve të rinj mund të bëhet i disponueshëm në treg rreth vitit 2030.

LEXO EDHE:

Back to top button