A e dini cila është jetëgjatësia mesatare e gjitarëve?

A e dini cila është jetëgjatësia mesatare e gjitarëve?

Gjitarët, megjithëse përbëjnë një pjesë të vogël të krijesave të Tokës, kanë role jetësore ekologjike në shkallë globale. Ato janë kritike për ruajtjen e shëndetit të ekosistemit përmes aktiviteteve të tilla si pjalmimi, shpërndarja e farave dhe dinamika e grabitqarëve.

Vizualizimi më poshtë tregon jetëgjatësinë mesatare të gjitarëve, duke përdorur të dhëna nga Discover Wildlife dhe Kombet e Bashkuara.

Të përcaktuar si krijesa me gjak të ngrohtë me flokë ose gëzof, gjitarët ushqejnë me gji të vegjëlit e tyre. Ndërsa kafshët më të vogla si nuselalat zakonisht jetojnë 1-2 vjet, kafshët më të mëdha si elefantët mund të jetojnë për dekada, dhe balenat mund të jetojnë 200 vjet ose edhe më gjatë.
cicaci
Foto: Visual Capitalist

Jetëgjatësia njerëzore ka përjetuar një rritje të pabesueshme. Sipas departamentit të popullsisë së OKB-së, jetëgjatësia mesatare globale është rritur nga 47 vjet në 1950 në 72 vjet në 2022, një rritje prej 25 vjetësh. Kjo është për shkak të përparimeve në të ushqyerit, mjekësinë dhe burimet bazë.

Por ndërsa jetëgjatësia e njeriut rritet, ajo ka një efekt negativ në popullatat e gjitarëve të kafshëve të egra. Nëse kjo bëhet në numra, gjatë 100,000 viteve të fundit rritja e popullsisë njerëzore ka bërë që biomasa e gjitarëve të egër të ulet me 85 për qind.
1
Foto:

Sot, bagëtitë dominojnë 62 për qind të biomasës së gjitarëve në botë, ku njerëzit përbëjnë 34 për qind, ndërsa gjitarët e egër përbëjnë vetëm 4 për qind.

Pavarësisht rënies së diversitetit të gjitarëve, biomasa totale e gjitarëve tokësorë është rritur ndjeshëm, duke u zgjeruar afërsisht nëntëfish gjatë 10,000 viteve të fundit.

LEXO EDHE:

Back to top button