Një mega-metropol në një mega-problem, qyteti në prag të kolapsit, qytetarët të dëshpëruar…

Një mega-metropol në një mega-problem, qyteti në prag të kolapsit, qytetarët të dëshpëruar...

Për shkak të akuiferëve të varfëruar, infrastrukturës së pamjaftueshme, rritjes së popullsisë dhe ndryshimeve klimatike, Mexico City, një nga qytetet më të mëdha në botë, është në prag të një krize të madhe të furnizimit me ujë, raporton CNN.

– Rreth 60 për qind e ujit të qytetit të Meksikos vjen nga akuiferi nëntokësor i qytetit, por ai është aq i varfër saqë qyteti po fundoset me një ritëm alarmues. Bëhet fjalë për një fundosje prej rreth 20 centimetrash në vit, sipas hulumtimeve të fundit – media e respektuar amerikane nis analizën e problemeve me furnizimin me ujë të kryeqytetit meksikan.

Ai shton se qyteti, i cili aktualisht ka 22 milionë banorë, e kompenson mungesën e ujit nga burimet e veta duke pompuar nga burimet e afërta, por humbjet deri në 40 për qind ndodhin në transmetim. Ndryshimi i klimës në Mexico City nuk po ndihmon as, duke i bërë ditët me shi dhe thatësira me temperatura mbi mesataren më të gjata dhe më të gjata.

– Mexico City me popullsi të dendur shtrihet përgjatë shtratit të liqenit në një lartësi të madhe, rreth 7300 këmbë mbi nivelin e detit. Është ndërtuar në tokë të pasur me argjilë, në të cilën tani po fundoset. Është i prirur ndaj tërmeteve dhe është shumë i ndjeshëm ndaj ndryshimeve klimatike. Është ndoshta një nga vendet e fundit që dikush do të zgjidhte sot për të ndërtuar megaqytete. Për shkak të infrastrukturës së pamjaftueshme, uji i shiut nga periudhat e reshjeve të dendura nuk plotëson akuiferët – duke nxjerrë në pah problemet e kryeqytetit meksikan, autoritetet e të cilit gjatë periudhave të temperaturave jashtëzakonisht të larta si ajo që mbizotëron aktualisht në qytet, përdorin reduktimin e ujit në çezmat dhe marrjen e tij. te kanalizimet e qytetit.zonat e cisternave.

Cisternat e jetës

Disa banorë të qytetit të Meksikos, si Alejandro Gomez i CNN, të cilët nuk kanë rezervuarë uji për t’u mbushur me lëngje nga cisternat, janë në një problem shtesë.

– Është e vështirë, ne kemi nevojë për ujë, sepse është i nevojshëm për të gjithë. Defektet nuk janë të rralla në këtë pjesë të qytetit, por këtë herë duket ndryshe. Kemi mot të ngrohtë për momentin. Edhe më keq, gjërat janë më të komplikuara – ka thënë Gomez për mediat e përmendura. Familja e të intervistuarit të CNN e merr ujin e nevojshëm për higjienën duke mbledhur lëngun nga kazani në tualet.

– Në lagjen time, disa familje vuajnë nga mungesa e ujit për javë të tëra dhe kanë mbetur edhe katër muaj deri në fillimin e reshjeve – tha Cristian Domínguez Sarmiento, një shkencëtar atmosferik nga Universiteti Kombëtar Autonom i Meksikës (UNAM).

Politikanët në Meksikë, vëren CNN, nënvlerësojnë çdo ndjenjë krize, por disa ekspertë thonë se situata tani ka arritur në nivele kaq kritike sa që, paralajmëron i njëjti burim, Mexico City mund të shkojë drejt “ditës zero” brenda disa muajsh. thahen në pjesë të mëdha të qytetit.

Në rishikimin e kapacitetit të sistemit të ujësjellësit Cuzamala, një rrjeti rezervuarësh, stacionesh pompimi, kanalesh dhe tunelesh rreth qytetit të Meksikos, CNN vë në dukje se Cuzamala siguron rreth 25 për qind të ujit të përdorur nga Lugina e Meksikës, duke përfshirë kryeqytetin. Në kushtet e thatësirës së madhe, shtoi ai, Kutsamala operon me rreth 39 për qind kapacitet dhe “jeton në një nivel historikisht të ulët”.

– Kjo është pothuajse gjysma e sasisë së ujit që duhet të kishim – tha Fabiola Sosa-Rodriguez, kreu i Departamentit të Rritjes Ekonomike dhe Mjedisit në Universitetin Autonom Metropolitan të Mexico City.

Çmimi i ngrohjes

Media e përmendur kujton se në tetor të vitit të kaluar, Conagua, komisioni kombëtar i ujit, njoftoi se do të kufizonte ujin nga Kutsamala me tetë për qind “për të siguruar furnizimin me ujë të pijshëm të popullatës për shkak të thatësirës së madhe”.

Vetëm disa javë më vonë, sipas të njëjtit burim, autoritetet meksikane shtrënguan ndjeshëm kufizimet, duke ulur sasinë e ujit që ofron sistemi me gati 25 për qind, duke fajësuar kushtet ekstreme të motit.

Është përcjellë edhe apeli i gjermanit Arturo Martínez Santoy, drejtori i përgjithshëm i Conagu, për të marrë masa për të shpërndarë me kalimin e kohës ujin që Kutsamala ka dhe për të parandaluar zhdukjen e atij burimi.

Duke parë skenarët e furnizimit me ujë për Mexico City në javët dhe muajt e ardhshëm, CNN thotë se rreth 60 për qind e Meksikës përballet me thatësirë ​​të moderuar deri në ekstreme, ndërsa e njëjta shifër për Mexico City është 90 për qind e sipërfaqes së qytetit në thatësirë ​​të rëndë.

“Ne jemi afërsisht në mes të sezonit të thatë me një rritje të qëndrueshme të temperaturës që pritet deri në prill ose maj,” tha June Garcia-Becerra, një asistent profesor i inxhinierisë në Universitetin e Kolumbisë Veriore Britanike.

Trendi afatgjatë i ngrohjes globale të shkaktuar nga njeriu është në prapavijë, komentoi CNN, duke shtuar se ngrohja po nxit thatësira më të gjata dhe valë të nxehta më intensive, si dhe shira më të dendur kur ato arrijnë.

Dita zero

Verën e kaluar në Meksikë mund të vërehen valë të nxehta brutale që prekën pjesë të mëdha të vendit, të cilat morën të paktën 200 jetë, kujtojnë mediat e përmendura.

Valë të tilla të nxehtit, shtoi ai, do të ishin pothuajse të pamundura pa ndryshimet klimatike, sipas analizave të shkencëtarëve.

Mediat lokale në Mexico City, raporton CNN, raportuan gjerësisht në fillim të shkurtit se një zyrtar nga filiali Conagu tha se pa reshje të konsiderueshme shiu, “dita zero” në furnizimin me ujë mund të ndodhë që në 26 qershor të këtij viti. Autoritetet, shtoi ai, që atëherë janë përpjekur të bindin banorët se nuk do të ketë Ditë Zero.

– Në një konferencë për shtyp më 14 shkurt, presidenti meksikan Andrés Manuel López Obrador tha se po punohet për zgjidhjen e problemit të ujit. Kryetari i Bashkisë së Meksikës, Marty Butres Guadarrama tha në një konferencë të fundit për shtyp se raportet e Ditës Zero janë lajme të rreme të përhapura nga kundërshtarët politikë, vëren CNN, duke u ankuar se Conagua refuzoi kërkesat e tyre për një intervistë dhe nuk iu përgjigj pyetjeve specifike në lidhje me perspektivën e Ditës. Zero. 

Mexico City, Sosa-Rodíguez tha për CNN, mund të mbetet pa ujë para fillimit të sezonit të shirave nëse vazhdon ta përdorë atë në të njëjtën mënyrë. Ka shumë mundësi që të përballemi me ditën zero, ka shtuar bashkëbiseduesi i televizionit amerikan.

Rënia e sistemit të ujit Quetzalcoatl nuk do të thotë që i gjithë Mexico City të mbetet pa ujë, sepse, kujton CNN, disa pjesë të qytetit janë të lidhura me sisteme të tjera.

Por ai përfundon, në një skenar “zero ditë”, shumica dërrmuese e banorëve do të mbeten pa ujë.

Tashmë, sipas të njëjtit burim, disa pjesë të qytetit prej dy javësh nuk kanë ujë nga rubineti, ndaj një rezervuar uji nga cisternat kushton deri në 100 dollarë.

LEXO EDHE:

Back to top button