Një neurolog këshillon se në cilën moshë duhet të ndaloni plotësisht alkoolin

Një numër i madh njerëzish shijojnë pije alkoolike herë pas here. Megjithatë, disa shpesh dinë ta teprojnë, gjë që nuk është e mirë për shëndetin e përgjithshëm. Megjithatë, nëse doni të ruani shëndetin tuaj, një neurolog i famshëm ka zbuluar se kur duhet të ndaloni përgjithmonë pirjen e alkoolit

Në librin e tij të vitit 2023 Si të parandaloni demencën, neuroshkencëtari dhe neuropsikiatri Dr. Richard Restak zbuloi lidhjen midis alkoolit dhe shanset për të marrë sëmundje të caktuara.

Ai deklaroi se alkooli është një “neurotoksinë e drejtpërdrejtë”, që do të thotë se konsumimi i rregullt ose pirja e sasive të mëdha të alkoolit mund të jetë e dëmshme për funksionin e trurit, përfshirë organet e tjera.

“Pyesni veten: “Pse pi unë?” Nëse përgjigja është: ‘Sepse alkooli më ndihmon për të ngritur humorin tim dhe për të reduktuar ankthin’. “Ju mund të jeni në rrezik dhe ndoshta është më mirë të ndaloni fare,” shpjegoi ai.

Dr. Restak sugjeron që të mendoni seriozisht të hiqni dorë nga pirja pasi të keni mbushur 65 vjeç.

“Unë nuk pi fare.” Unë mendoj se ju duhet të ndaloni rreth 65. Në atë moshë, truri juaj ndoshta ka konsumuar aq alkool sa ka nevojë trupi juaj.

Kur alkooli dëmton trurin tuaj, ai gjithashtu ndikon në shkathtësinë e trupit tuaj, duke rritur rrezikun e rënies.

“Përqindja e vdekjeve nga rëniet po rritet, veçanërisht tek meshkujt e moshuar. “Pirja mund të jetë veçanërisht e rrezikshme për ata që tashmë janë prekur nga shkaqe të tjera të rënies, si atrofia e muskujve, problemet e ekuilibrit dhe medikamentet”, shtoi ai.

LEXO EDHE:

Back to top button