Një pjatë që hahet në lokalet amerikane, e që shërbehet edhe në mensat e shkollave
Një pjatë që hahet në lokalet amerikane, e që shërbehet edhe në mensat e shkollave

Pas vetë imazhit të kopertinës, është e qartë se do të shkruajmë për një pjatë jashtëzakonisht të shijshme dhe të fortë, por sido që ta karakterizoni – të gjithë ndonjëherë duam diçka të tillë. Është një pjatë e njohur amerikane e quajtur Sloppy Joe. Ai përbëhet nga mish viçi i bluar, perime të tilla si qepë dhe speca, salcë domate dhe erëza, të gjitha të shërbyera në një simite ose petë hamburgeri.
Pjata karakterizohet nga lëngshmëria dhe parregullsia, prej nga vjen edhe emri “sloppy”, që do të thotë e çrregullt dhe e lyer. Gjatë ngrënies, mbushja zakonisht derdhet nga sanduiçi, por kjo është e gjithë bukuria e saj. Zakonisht shërbehet me pjata anësore si patate të skuqura ose turshi.
Ekzistojnë disa versione të origjinës së tij, por sipas historisë më të famshme – Sloppy Joe e ka origjinën në barin e Sloppy Joe në Key West, Florida, në vitet 1930. Shefi Joe atje thuhet se e ka shpikur këtë pjatë duke përzier mishin e bluar me erëza dhe salcë domate dhe më pas e ka vënë mbi bukë.
Që atëherë, pjata është bërë e famshme në të gjithë Amerikën, dhe sot mund të gjendet në shumë restorante, kafeteri dhe bare. Gjithashtu, është shpesh në menynë e mensave të shkollave. Madje për këtë pjatë ka edhe pako me erëza apo salca, të cilat mund të blihen në supermarketet amerikane.
Ndonjëherë na pëlqen ta trajtojmë veten me këtë lloj bombë me kalori – pjata është vërtet e lehtë për t’u përgatitur dhe është një zgjedhje e mirë për darkë me miqtë ose familjen. Ja si e përgatisim në shtëpi.
Përbërësit e nevojshëm
Përgatitni përbërësit e mëposhtëm.
- mish viçi i bluar
- spec djegës
- kërcell selino
- hudhra
- domate e copëtuar
- ketchup
- Salcë Worcestershire
- piper i kuq
- sheqer kaf
- kripë dhe piper
Si ta përgatisni
Pritini perimet në copa të vogla dhe skuqini së bashku me qepën. Shtoni mishin e grirë dhe erëzat dhe kur mishi të jetë skuqur, shtoni domatet e grira, specin djegës, salcën dhe ketchup. Gatuani derisa mishi të jetë gati, dhe derisa është duke u gatuar – përgatitini brumërat. Pritini ato në gjysmë dhe skuqini secilën anë në një tigan. Në fund i mbushim me salcë mishi të grirë dhe i shërbejmë me patate të skuqura ose sallatë.