Një rritje e ekstremit të djathtë në zgjedhjet parlamentare franceze kërcënon mbajtjen e Macron në pushtet

Rritja e së djathtës ekstreme dhe dominimi i mundshëm i Asamblesë Kombëtare të ekstremit të djathtë në zgjedhjet parlamentare të Francës sinjalizojnë një ndryshim politik sizmik, duke sfiduar Presidentin Macron mes pjesëmarrjes në rritje të votuesve dhe shqetësimeve për implikimet e BE-së.

Zgjedhjet parlamentare franceze sot panë një rritje të ndjeshme në pjesëmarrjen e votuesve, me një rritje të madhe në të djathtën ekstreme dhe partia Rally Kombëtare (RN) e gatshme të riformësojë potencialisht politikën e brendshme dhe të jashtme të Francës. Presidenti Emmanuel Macron përballet me një provë kyçe pasi fitimet elektorale të RN kërcënojnë të minojnë udhëheqjen e tij.

Rritja e ekstremit të djathtë: Pjesëmarrja e lartë reflekton zgjedhje të polarizuara

Pjesëmarrja në votime arriti një rekord prej 59.71 përqind deri në orën 17:00, më e larta që nga viti 1981.

Shumica e mundshme e RN-ve ngrenë shqetësime për stabilitetin

Parashikimet fillestare sugjerojnë se RN mund të dalë si partia më e madhe në Asamblenë Kombëtare, por nuk ka një shumicë absolute. Një rezultat i tillë mund të çojë në paqëndrueshmëri të zgjatur politike në Francë, ekonominë e dytë më të madhe të BE-së.

Një ndryshim historik në politikën franceze

Një qeveri e mundshme e udhëhequr nga RN do të përfaqësonte administratën e parë të ekstremit të djathtë të Francës që nga Lufta e Dytë Botërore, duke ndryshuar potencialisht politikat e saj të brendshme dhe aleancat evropiane.

Lëvizja taktike zgjedhore e Macron

Presidenti Macron bëri thirrje për këto zgjedhje të parakohshme pas arritjeve të fundit të RN në Parlamentin Evropian. Qeveria qendrore e Macron është sulmuar si nga e djathta ekstreme, ashtu edhe nga e majta ekstreme.

Franca zakonisht shmang formimin e koalicioneve të gjera politike në kohë bllokimi parlamentar. Kryeministri Gabriel Attal, i cili përballet me shkarkim të mundshëm, i bashkohet politikanëve të tjerë në kundërshtimin e një skenari të tillë.

Sfidat e sigurisë në kushtet e rritjes së tensioneve

Incidentet e dhunës politike u shtuan gjatë periudhës së fushatës, me mbi 50 raste të raportuara që synonin kandidatët dhe aktivistët. Masat e sigurisë u forcuan mes shqetësimeve të trazirave paszgjedhore.

Pavarësisht nga rezultati i zgjedhjeve, Presidenti Macron përballet me sfida në avancimin e agjendës së tij legjislative mes terrenit të ndryshuar politik.

Vizioni i RN për Francën dhe BE-në

RN synon të ripërcaktojë rolin e Francës në BE dhe globalisht, duke theksuar politikat më të rrepta të imigracionit brenda rregulloreve ekzistuese evropiane.

Udhëheqja e partisë radikale RN do të ngrejë pyetje në lidhje me përfaqësimin e Francës në Evropë dhe globalisht, si dhe drejtimin e ardhshëm të BE-së, duke pasur parasysh pozicionin me ndikim të Francës në bllok. Megjithatë, ambiciet e tyre për të shtrënguar politikat e imigracionit ka të ngjarë të kufizohen nga legjislacioni evropian.

LEXO EDHE:

Back to top button