Një varrezë 200,000 vjeçare është zbuluar në Afrikën e Jugut

Një varrezë 200,000 vjeçare është zbuluar në Afrikën e Jugut

Varrezat më të vjetra të njohura në botë janë gjetur në Afrikën e Jugut, dhe varret e lashta të sapo zbuluara janë të paktën 200,000 vjet të vjetra.

Shkencëtarët kanë gjetur skelete të species Homo naledi, një i afërm i largët i njerëzve. Këta njerëz të lashtë ishin të shkurtër, kishin krahë të gjatë, gishta të lakuar dhe tru të vogël në madhësinë e një portokalli. Varret e lashta të sapo zbuluara janë të paktën 200,000 vjet të vjetra, dhe varrosjet 100,000-vjeçare të Homo sapiens besohej më parë të ishin varrezat më të vjetra në historinë e homininëve.

Paleoantropologu i njohur Lee Berger udhëhoqi gërmimin në Sistemin e Shpellës së Yjeve në Rilindje, në Djepin e Njerëzimit, një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në Afrikën e Jugut. Ekipi zbuloi disa fosile të species Homo naledi të varrosur rreth 30 metra thellë në sistemin e shpellave Rising Star në këtë vend.

“Të jesh brenda shpellave, në botën e specieve Homo naledi, nuk është vetëm një aventurë që ndryshon jetën, por ajo që zbuluam na detyron të rimendojmë një sërë supozimesh rreth homininëve dhe evolucionit njerëzor,” tha Fuentes, profesor në antropologji. nga Universiteti Princeton.

Varrimet në formë ovale përmbanin mbetjet e një duzinë speciesh të zhdukura hominin, të cilat ndoshta ishin varrosur në pozicionin e fetusit. Disa u identifikuan si të rritur, por kishte edhe fëmijë ndoshta më të vegjël se 13 vjeç.

Kjo specie hominide që ngjiten në pemë ishte në “udhëkryq” midis majmunëve dhe njerëzve modernë. Kockat e para të species Homo naledi u zbuluan në vitin 2013.

Truri i tyre ishte vetëm një e treta e trurit të njerëzve modernë dhe prej kohësh mendohej se nuk ishin të aftë për sjellje komplekse emocionale dhe njohëse. Megjithatë, ekzemplarët e sapoidentifikuar sfidojnë kuptimin aktual të evolucionit njerëzor pasi supozohej gjerësisht se zhvillimi i një truri më të madh lejonte kryerjen e aktiviteteve komplekse si varrosja e të vdekurve. Këto gjetje sugjerojnë se praktikat e varrimit nuk ishin “ekskluzive” për homininët me tru të madh.

Pavarësisht trurit të tyre të vogël, këta hominidë të epokës së gurit mund të kenë ndezur zjarre dhe të kenë gdhendur simbole gjeometrike në muret e shpellave. Këto simbole të identifikuara të gdhendura mund të jenë midis 241,000 dhe 335,000 vjet të vjetra.

LEXO EDHE:

Back to top button