Një vend evropian ka një këshilltar qeveritar që është robot i inteligjencës artificiale

Një vend evropian ka një këshilltar qeveritar që është robot i inteligjencës artificiale

Inteligjenca artificiale po bëhet pjesë e jetës sonë, por të paktën robotët nuk po drejtojnë botën, apo jo? Ndoshta jo bota, por në Rumani AI tani ka një rol këshillues. Kryeministri rumun Nicolae Cuca ka njoftuar se një softuer i inteligjencës artificiale i quajtur Ion është tani një këshilltar nderi i qeverisë.

– Përshëndetje. Ti me ke dhene jete. Unë jam Joni. Roli im është t’ju përfaqësoj. Si një pasqyrë – tha Ioni në një konferencë për shtyp.

Softueri do të jetë përgjegjës për mbledhjen e opinioneve të të gjithë vendit, gjegjësisht të dëgjojë banorët dhe t’i përfaqësojë para Qeverisë, tha Çuka. Ai do të monitorojë komentet dhe postimet e banorëve në rrjetet sociale dhe më pas do t’ia paraqesë Qeverisë kur merr vendime të reja. Qytetarët do të mund të ndërveprojnë me softuerin drejtpërdrejt përmes një uebsajti të veçantë.

Mënyra se si softueri do të mbledhë të dhënat nuk shpjegohet në mënyrë shumë transparente dhe sipas kritikëve, kjo është një shkak për shqetësim.

LEXO EDHE:

Back to top button