Një vitaminë që mund të zbusë efektet e dëmshme të ajrit të ndotur

Banorët e qyteteve më të mëdha të Ballkanit Perëndimor janë përballur sërish këto ditë me ajër të ndotur alarmant

Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, më shumë se 90% e popullsisë së botës jeton në zona ku ndotja e ajrit i kalon kufijtë. Shkencëtarët kanë dyshuar prej kohësh se PM 2.5 (grimcat e imta në ajër) shkaktojnë ndryshime epigjenetike në qelizat tona që mund të kërcënojnë shëndetin tonë.

Me fillimin e periudhës së ajrit të ndotur, që këto ditë dhe si ndihet në Shkup, por edhe në qytete të tjera të vendit, banorët heqin sërish maskat mbrojtëse, por nuk i hapin dritaret. Stacionet matëse të instaluara në të gjithë qytetet tregojnë se përqendrimi i substancave të dëmshme në ajër, veçanërisht grimcave PM, këto ditë tejkalon rregullisht kufijtë e sigurisë për cilësinë e ajrit të rekomanduar nga OBSH.

Është për këtë arsye që një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh në vitin 2017 projektoi një provë klinike me synimin për të zbuluar se si mund të zbutet efekti i ekspozimit ndaj një përqendrimi të ndotjes së ajrit në PM 2.5 nëpërmjet një marrjeje ditore të vitaminës B, e cila përmban 2.5 mg acid folik, 50 mg vitaminë B6 dhe 1 mg vitaminë B12.

Studimi përfshiu 10 vullnetarë të cilët fillimisht u ekspozuan ndaj ajrit të pastër dhe iu dha një placebo për të matur përgjigjet e tyre bazë. Më vonë të njëjtat subjekte u testuan me doza të mëdha të vitaminës B dhe u ekspozuan ndaj ajrit shumë të ndotur që përmban nivele të larta të PM 2.5.

Rezultatet e hulumtimit zbuluan se katër javë ekspozim ndaj suplementeve të vitaminës B kufizuan efektin e PM 2.5 midis 28% dhe 78% në 10 vendndodhje të gjeneve. Studiuesit zbuluan se një reduktim i ngjashëm ndodh në ADN-në mitokondriale, pjesët e qelizave që gjenerojnë energji.

Shkencëtarët, megjithatë, theksojnë se ky studim ka shumë kufizime, si numri i vogël i subjekteve, si dhe informacione të pakta për sasinë e vitaminës B që mund të shkaktojë reaksion dhe se nevojiten kërkime dhe prova më të detajuara. Megjithatë, rezultatet e këtij studimi janë inkurajuese dhe mund të mbajnë çelësin për reduktimin e efekteve të dëmshme të ndotjes së ajrit.

 

LEXO EDHE:

Back to top button