Nju Jorku mohon lejen ajrore për termocentralin e minierave të Bitcoin

Nju Jorku mohon lejen ajrore për termocentralin e minierave të Bitcoin

Minatorët e Bitcoin në shtetin e Nju Jorkut u përballën me një goditje rregullatore sot pasi shteti refuzoi lejet e ajrit për një termocentral me gaz të përdorur për të minuar Bitcoin. Është hapi i fundit që Nju Jorku ka ndërmarrë për të goditur minierat e kriptove ndërsa përpiqet të përmbushë objektivat e tij për ndryshimin e klimës.

Vendimi u mor për Stacionin Gjenerues Greenridge në rajonin Finger Lakes të Nju Jorkut. Miniera e Bitcoin solli jetë të re dhe rinovoi polemika në uzinën e goditur në vitin 2020. Kjo tërhoqi zemërim nga disa banorë lokalë të shqetësuar se si impianti mund të ndikojë në peshkun dhe turizmin duke shkarkuar ujë të nxehtë në liqenin Seneca aty pranë. Në nivel shtetëror, ringjallja e Greenidge ka ngjallur frikën se ndotja nga procesi intensiv i energjisë i minierave të Bitcoin mund të ringjallë termocentrale të tjera zombie dhe të prishë synimet klimatike të Nju Jorkut.

Shteti i Nju Jorkut vendosi një objektiv në vitin 2019 për të ulur emetimet e tij të gazeve serrë me të paktën 85 për qind gjatë disa dekadave të ardhshme. Lufta për Greenidge është faturuar si një test se sa serioz është shteti për përmbushjen e këtij qëllimi. A është e gatshme të bëhet e ashpër ndaj industrisë fitimprurëse të Bitcoin që ka lulëzuar në Nju Jork që kur Kina dëboi minatorët vitin e kaluar? Departamenti i Ruajtjes së Mjedisit të Nju Jorkut përfundimisht përcaktoi se operacionet e Greenidge “do të ishin në kundërshtim me kufijtë mbarëkombëtar të emetimit të gazit serrë të vendosur në Aktin e Klimës”.

Greenidge operoi si një termocentral me qymyr për dekada të tëra. Por ndërsa qymyri luftonte për të konkurruar me gazin natyror të lirë në të gjithë vendin, uzina u mbyll përkohësisht përpara se të riparohej për të funksionuar me gaz në vitin 2017. Më pas, në vitin 2020, operatorët e uzinës vunë re një sipërmarrje më fitimprurëse dhe filluan të nxjerrin Bitcoin, i cili tani përbën pjesa dërrmuese e të ardhurave të kompanisë./TheVerge

LEXO EDHE:

Back to top button