Norvegji, arkeologët gjejnë mbishkrimin më të vjetër

Norvegji, arkeologët gjejnë mbishkrimin më të vjetër

Arkeologët në Norvegji kanë gjetur një mbishkrim runik që sipas tyre është më i vjetri në botë dhe ndoshta deri në 2000 vjet. Guri i sheshtë, katror prej gur ranor kafe ka gdhendur “shkarravitje” mbi të, të cilat mund të jenë shembulli më i hershëm i fjalëve të regjistruara në Skandinavi. Sipas Muzeut të Historisë Kulturore në Oslo, ky ekzemplar është një nga mbishkrimet më të vjetra runike dhe më i vjetri gur runik në botë që mund të datohet. Runat janë zbuluar më parë në objekte të tjera, por jo në gur, dhe mbishkrimi më i vjetër runik i gjetur në Danimarkë është në një krehër kockash. Guri i gdhendur në rune do të ekspozohet për një muaj në Muzeun e Historisë Kulturore, i cili ka koleksionin më të madh të objekteve historike të Norvegjisë nga epoka e gurit deri në epokën moderne.

LEXO EDHE:

Back to top button