Nuk është aprili-li-li: Gmail feston sot 20 vjet

Shërbimi i postës elektronike, i cili solli një revolucion në këtë segment, u prezantua saktësisht 20 vjet më parë dhe shumë menduan se ishte një shaka

Kur u lançua zyrtarisht më 1 prill 2004, Gmail ofroi një gigabajt të plotë hapësirë ​​ruajtëse, e cila ishte një sasi e pabesueshme në krahasim me serverët e tjerë të postës elektronike në atë kohë.

Ky fakt, së bashku me reputacionin e Google për shaka, bëri që shumë njerëz të mendojnë se Gmail ishte vetëm një shaka tjetër e 1 prillit.

Llogaritë e Gmail-it fillimisht ishin vetëm për ftesa dhe ishin aq të kërkuara saqë shitën për 250 dollarë në eBay.

Dy dekada më vonë, Gmail ka rreth 1.8 miliardë përdorues, ose afërsisht një përdorues për çdo email që keni në arkivin tuaj. Dhe kjo është ajo që e bëri Gmail kaq inovativ kur u lançua—ju mund ta mbani emailin tuaj përgjithmonë.

Në njoftimin e tij të pazakontë nga 2004 (i disponueshëm këtu ), Google përmblodhi se si planifikoi të revolucionarizonte emailin:

  • Hapësira ruajtëse : 1 GB lejon përdoruesit të mbajnë rreth 13,500 email. Në atë kohë, Yahoo dhe Hotmail kishin një maksimum prej rreth 60 mesazhe.
  • Kërkimi : Ideja për të qenë në gjendje të gjesh menjëherë një email të vjetër tani merret si e mirëqenë, por në atë kohë ishte e mahnitshme.
  • Shpejtësia : Bisedat e ndërlidhura kursejnë kohën e kaluar më parë duke kaluar midis shumë emaileve të ndryshëm.

Gmail e ndryshoi lojën në disa mënyra të tjera, duke u bërë hapi i parë në zgjerimin e perandorisë së internetit të Google përtej motorit të tij të kërkimit ende dominues.

Pas Gmail-it erdhën Google Maps dhe Google Docs me aplikacione për përpunimin e tekstit dhe spreadsheet. Më pas erdhi blerja e faqes YouTube, e ndjekur nga prezantimi i shfletuesit Chrome dhe sistemi operativ Android që fuqizon shumicën e telefonave inteligjentë të botës.

Më e rëndësishmja, komunikimi me Gmail nuk është i kufizuar në email. Ekziston Google Chat, i cili është krijuar për të mbështetur përdoruesit e biznesit, së bashku me veçoritë e Google Docs dhe Google Drive.

Cila është e ardhmja e shërbimit Gmail?

Edhe pse aplikacionet e mesazheve si Slack dominojnë komunikimin e biznesit, Gmail ende duket të jetë mjaft i qëndrueshëm dhe i fortë.

Shërbimi popullor kohët e fundit prezantoi mjete të inteligjencës artificiale që mund të ndihmojnë në krijimin e emaileve, kërkimin e arkivave tuaja dhe përmirësimin e sigurisë.

Përdoruesit do të jenë në gjendje të përdorin inteligjencën artificiale për e-mail, dokumente teksti, gjenerim automatik të fotografive dhe videove me Slides, Sheets do të mund të krijojnë formula veçmas, përkthimi do të automatizohet në shërbimin Meet, ndërsa Chat do të ketë më shumë funksione të rrjedhshme për kryerjen e detyrave.

 

LEXO EDHE:

Back to top button