Sa larg jemi nga një bateri e riciklueshme?

Lajmet nga bota e teknologjisë nuk pushojnë së mahnituri dhe këtë herë Instituti Austriak i Teknologjisë (AIT) po udhëheq rrugën drejt së ardhmes me inovacionin e tij më të fundit të një baterie të riciklueshme

Ky hulumtim nuk është vetëm një tjetër përparim në teknologji, por edhe një hap i rëndësishëm drejt një të ardhmeje më të qëndrueshme. AIT, e njohur për kërkimin dhe inovacionin e saj, tani është në biznesin e prodhimit të baterive nga materiale të ricikluara. 35 ekspertë janë duke punuar në këtë projekt ambicioz në Floridsdorf të Vjenës.

Qëllimi është i qartë – krijimi i baterive që nuk do të kërkojnë përdorimin e lëndëve të para problematike si litiumi, nikeli dhe kobalti. Bateritë e vjetra, aktualisht vetëm 40 për qind të ricikluara, do të përdoren së bashku me lëndët e para alternative si mbetjet e minierave dhe silikon nga panelet diellore.

Sigurisht që synimi nuk është vetëm prodhimi, por edhe krijimi i prodhimit të qëndrueshëm. Marcus Yan, kreu i njësisë së kërkimit të baterive në AIT, theksoi rëndësinë e reduktimit të përdorimit të burimeve të tilla si uji, energjia elektrike dhe gazi në procesin e prodhimit. Përveç kësaj, janë duke u hulumtuar lloje të ndryshme baterish që mund të gjejnë aplikime në fusha të ndryshme, si automjete dhe skuterë elektrikë.

Për momentin, rezultatet specifike të kërkimit dhe zhvillimit janë ende të paqarta, por një gjë është e sigurt – AIT dhe partnerët e saj po na çojnë në botën e “baterive jeshile”. Ky është vetëm fillimi i rrugëtimit drejt një të ardhmeje të qëndrueshme, ku teknologjia shërben si shtytës i ndryshimit për një të nesërme më të mirë.

LEXO EDHE:

Back to top button