Nutricionistët thonë se është më mirë të hani tre ushqime në mëngjes

Nutricionistët thonë se është më mirë të hani tre ushqime në mëngjes

Dieta luan një rol kyç në shëndetin tonë, duke përfshirë nivelin e stresit dhe inflamacionit në trup. Ndërsa ushqimet e përpunuara dhe të pashëndetshme mund të shkaktojnë inflamacion dhe të rrisin stresin, disa ushqime kanë efektin e kundërt – ato mund të reduktojnë inflamacionin dhe të mbështesin shëndetin e përgjithshëm.

Duke zgjedhur mëngjesin e duhur, ne mund të zvogëlojmë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, diabetit, çekuilibrit hormonal, problemeve me tretjen dhe dobësimit të imunitetit.

Prandaj, ekspertët kanë identifikuar tre ushqime që konsumohen më mirë në mëngjes:

Manaferrat

Manaferrat, si boronicat dhe mjedrat, janë të pasura me antioksidantë, si anthocyanins, të cilat ndihmojnë në luftimin e stresit oksidativ dhe inflamacionit.

“Një mënyrë e thjeshtë për t’i përfshirë ato në rutinën tuaj të mëngjesit është t’i shtoni në një smoothie ose një tas me tërshërë,” këshillon SheFinds dietologia Carolina Schneider.

Ajo rekomandon gjithashtu manaferrat goji, të cilat mund të përzihen me kos ose të spërkaten në mëngjes.

Farat e pasura me acide yndyrore omega-3

Farat Chia dhe farat e lirit janë burime të shkëlqyera të acideve yndyrore omega-3 me bazë bimore, të cilat reduktojnë inflamacionin dhe mbështesin shëndetin e trurit. Përveç kësaj, këto fara ndihmojnë në shëndetin e zorrëve, i cili luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e stresit.

“Mund t’i spërkatni mbi tost me avokado, t’i përzieni në një smoothie ose t’i shtoni në një parfe me kos”, sugjeron Schneider.

Pudingu Chia ose tërshëra janë gjithashtu mënyra të shkëlqyera për t’i marrë ato.

Ushqimet e fermentuara

Shëndeti i zorrëve dhe trurit janë të lidhur ngushtë dhe ushqimet e fermentuara të pasura me probiotikë mund të reduktojnë inflamacionin dhe të rregullojnë hormonet e stresit.

“Probiotikët mbështesin shëndetin e zorrëve, gjë që ndikon pozitivisht në disponimin dhe funksionin e sistemit imunitar”, shpjegon nutricionisti dhe mjeku naturopatik Dr. Michelle Sands.

Shtimi i kefirit në një smoothie, lakër turshi me vezë ose perime të fermentuara në bukë me avokado janë mënyra të shkëlqyera për të përfshirë ushqimet e fermentuara në mëngjesin tuaj.

LEXO EDHE:

Back to top button