OKB: Vdekjet e civilëve gjatë operacionit për shpëtimin e pengjeve izraelite përbëjnë një krim lufte

OKB: Vdekjet e civilëve gjatë operacionit për shpëtimin e pengjeve izraelite përbëjnë një krim lufte

Zyra e OKB-së për të drejtat e njeriut tha të martën se vrasjet e civilëve në Gaza gjatë operacionit izraelit për lirimin e katër pengjeve, si dhe mbajtja e robërve nga grupet e armatosura palestineze në zona me popullsi të dendur, mund të përbëjnë krime lufte.

Izraeli tha se operacioni, i shoqëruar nga një sulm ajror, u zhvillua të shtunën në mes të një lagjeje banimi në zonën qendrore të Gazës Nuseirat, ku Hamasi kishte mbajtur pengjet në dy blloqe apartamentesh të veçanta.

Operacioni vrau më shumë se 270 palestinezë, sipas zyrtarëve shëndetësorë të Gazës.

“Mënyra në të cilën bastisja u krye në një zonë kaq të dendur të populluar vë seriozisht në pikëpyetje nëse parimet e dallimit, proporcionalitetit dhe masës paraprake – siç përcaktohet në ligjet e luftës – u respektuan nga forcat izraelite,” tha Jeremy Laurence, zëdhënës për zyrën e OKB-së për të drejtat e njeriut.

Laurence shtoi se mbajtja e pengjeve në zona kaq të dendura të populluara nga grupet e armatosura palestineze po “vinte jetën e civilëve palestinezë, si dhe të vetë pengjeve, në rrezik të shtuar nga armiqësitë”. “Të gjitha këto veprime, nga të dyja palët, mund të përbëjnë krime lufte,” tha ai.

Në përgjigje të deklaratës, Misioni i Përhershëm i Izraelit në Kombet e Bashkuara në Gjenevë akuzoi Komisionerin e Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut për “shpifje ndaj Izraelit”.

LEXO EDHE:

Back to top button