Parashikimet e Nikola Teslës që janë realizuar deri tani

Parashikimet e Nikola Teslës që janë realizuar deri tani

Gjeniu Nikola Tesla (1856-1943) nënshkroi pothuajse 700 patenta dhe parashikimet e tij për të ardhmen e bënë atë një profet të vërtetë.

Ja të gjitha parashikimet e tij që u realizuan:

Makinat elektrike

Ai e kuptoi se çfarë do të ndodhte në të ardhmen dhe u deshën “vetëm” 118 vjet që parashikimet e Teslës të ktheheshin në realitet nga pronari i kompanisë me të njëjtin emër dhe një nga novatorët e mëdhenj të sotëm, Elon Musk.

Në vitin 1930, Nikola Tesla ndërtoi një makinë misterioze që funksiononte duke përdorur një antenë dhe dy shufra të çuditshme metalike që dilnin nga një “marrës energjie” i montuar nën pult. Motori origjinal me benzinë ​​i makinës u zëvendësua nga një motor elektrik rrethor, plotësisht i mbyllur. Makina u testua për një javë dhe pa asnjë përpjekje arriti një shpejtësi deri në 144 kilometra në orë. Makina nuk lëshonte tymra, por pas një jave testimi u hoq “marrësi” misterioz dhe u zëvendësua motori elektrik me motorin origjinal me benzinë. Ajo që ndodhi më pas mbetet një mister i madh.

Interneti me valë

Tesla dihet se ka qenë një ithtar i madh i teknologjisë pa tel, në të cilën ai punoi gjerësisht, megjithëse shpesh hasi keqkuptime dhe rezistencë nga komuniteti shkencor.

– Kur transmetimi pa tela i energjisë elektrike bëhet komercial, do të ndryshojë tërësisht mënyra e transportit dhe mënyra e transmetimit të informacionit. Në fund të fundit, tashmë jemi dëshmitarë të transmetimit të imazheve në distanca më të shkurtra. 30 vjet më parë nuk e kishim besuar se një gjë e tillë ishte e mundur. Në të ardhmen, vetë parimet nuk do të ndryshojnë, vetëm teknologjia do të zhvillohet më tej – tha ai në vitin 1926 në një nga intervistat.

Telefonat inteligjentë

Tesla parashikoi një pajisje me valë që do të mbështeste teknologjinë telefonike dhe të punonte në një rrjet si interneti. Përshkrimi i tij i pajisjes nga viti 1926 tingëllon si një telefon inteligjent:

– Kur teknologjia wireless zgjerohet, e gjithë Toka do të kthehet në një “tru të madh”. Ne do të mund të komunikojmë sa herë të duam, pavarësisht distancës. Dhe jo vetëm kaq, por me ndihmën e televizionit dhe telefonit do të mund të shohim dhe dëgjojmë njëri-tjetrin në mënyrë të përsosur, pavarësisht nga distanca, e cila mund të jetë disa mijëra kilometra, dhe instrumentet që do të na lejojnë ta bëjmë këtë do të jenë shumë thjeshtë në krahasim me telefonat e sotëm. Një person do ta mbajë telefonin në xhep – tha Nikola Tesla.

Drone Technology

Tesla pretendoi se aeroplanët me energji elektrike do të transportonin pasagjerë nga Nju Jorku në Londër në tre orë, duke udhëtuar 13 kilometra mbi Tokë. Ai gjithashtu pohoi se këto anije do të merrnin energji nga atmosfera dhe nuk do të kishin kurrë nevojë të furnizoheshin me karburant.

– Aeroplanët do të jenë pa pilotë dhe do të përdoren për të transportuar pasagjerë në destinacione specifike ose për sulme ajrore të kontrolluara nga distanca – tha ai. Shumë besojnë se dronët e sotëm bazohen në këtë teknologji Tesla.

Flying Vehicles

Në vitin 1911, në një intervistë me New York Herald, shpikësi legjendar zbuloi se ai ishte duke punuar në një aeroplan që do të sfidonte gravitetin.

– Makina ime nuk do të ketë as krahë, as helikë. Kur ta shihni në tokë, as nuk do ta merrni me mend se është një avion. Megjithatë, do të fluturojë me një shpejtësi që nuk është arritur më parë dhe do të jetë shumë e sigurt. Ai gjithashtu do të jetë në gjendje të ngrihet në vend për një kohë të gjatë pavarësisht nga era e fortë – tha Tesla.

Makina fluturuese e Teslës supozohej të fuqizohej nga një sistem energjie falas, ndryshe nga avionët e tjerë që e marrin energjinë nga nafta. Kjo shpikje pati të njëjtin fat si projekti i tij i energjisë elektrike falas.

– E parashikoj zhvillimin e makinës fluturuese më gjatë se makina dhe pres që Ford të japë një kontribut të madh në këtë fushë. Problemi me parkimin dhe ndërtimin e rrugëve të gjata do të zgjidhet – tha ai në një intervistë.

Rezonanca magnetike

Në vitin 1900, Nikola Tesla shpalli lidhjen midis trupit dhe elektromagnetizmit. 50 vjet më vonë u konstatua se trupi riprodhon valë elektromagnetike, dhe 75 vjet më vonë u krijua një pajisje krejtësisht joinvazive për rezonancë magnetike përmes së cilës me skanim zbuloheshin sëmundjet e trupit në një fazë të hershme dhe kështu jeta e njeriut zgjatej.

Në vitin 1896, Tesla bëri rrezen e parë X, e cila në atë kohë quhej “Rreze X”, duke bërë fjalë për fjalë diçka të quajtur diagnostifikimi i trupit. Ai ia dorëzoi gjetjet e tij Wilhelm Röntgen, i cili vazhdoi t’i përpunonte ato derisa të ishin të përdorshme dhe letra e Röntgen që falënderonte Teslën e datës 1901 është dëshmi kryesore e bashkëpunimit të tyre.

Gratë dhe fuqia

Një tjetër gjë që Tesla parashikoi në të njëjtën intervistë është se burrat do të bëhen inferiorë ndaj grave.

– Kjo luftë për barazi gjinore do të përfundojë me një rend të ri në të cilin gratë do të jenë superiore. Kjo barazi, e më vonë epërsi, nuk do të arrihet përmes imitimit të cekët fizik, por përmes zgjimit të intelektit femëror – tha Tesla.

LEXO EDHE:

Back to top button