Përfitimet befasuese të të folurit të shpejtë: Ja çfarë ndodh kur nuk flisni deri në drekë

Heshtja nuk është vetëm ari, por edhe shëndeti

Këngëtarja skoceze Lulu thotë se praktikon agjërimin e folur, i cili përfshin heshtje të plotë nga zgjimi deri në drekë. Këngëtarja 75-vjeçare thotë se e bën këtë praktikë në përpjekje për të ruajtur kordat e saj vokale.

Një studim i vitit 2005 i publikuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) zbuloi se periudhat e heshtjes çuan në “ulje dramatike të presionit të gjakut” te pjesëmarrësit që praktikonin agjërimin e folur. Ndërkohë, një studim i vitit 2021, i paraqitur gjithashtu në NIH, zbuloi se kjo praktikë ndihmoi në uljen e niveleve të kortizolit (hormoni i stresit).

Përveç kësaj, psikologu Dr. Robert N. Craft pretendon se përfshirja në periudha të heshtjes së zgjatur ndihmon një person të bëhet një dëgjues më i mirë. Megjithatë, ata që flasin më pak konsiderohen më pak të pëlqyeshëm nga shoqëria, sipas një studimi të publikuar në vitin 2022, pavarësisht pretendimit të Kraft se heshtja të bën një dëgjues më të mirë.

Dhe ndërsa mund të jetë jopraktike të heshtësh çdo mëngjes, mund të ketë disa përfitime nga praktika e rrallë.

Agjërimi i folur nuk është vetëm një epokë e re për personazhet e famshëm, duke thënë se ai është praktikuar për shekuj me emra të ndryshëm në kultura të ndryshme.

Në filozofinë hindu, mauna është praktika e heshtjes, e cila mëson se “heshtja e zërit na ndihmon të pranojmë heshtjen e sfondit që është natyra jonë e vërtetë”, duke vërtetuar se heshtja është me të vërtetë e artë.

Bhagavad Gita mëson se heshtja e zërit dhe e mendjes na ndihmon të njohim heshtjen e sfondit që është natyra jonë e vërtetë. I urti hindu Ramana Maharshi e kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në heshtje pasi zbuloi oqeanin e vetëdijes së pastër që ekziston brenda të gjithëve ne.

LEXO EDHE:

Back to top button