Prodhuesit e duhanit kërcënojnë me protesta: Qeveria nuk përmbushi premtimin

Ne morëm premtime nga Qeveria, por asnjëra nga to nuk u përmbush, duhani ende po blihet me një çmim katastrofal, thanë prodhuesit e duhanit në protestën e mbajtur para Qeverisë. Dinamika e blerjes është e dobët, duhani cilësor blihet me një çmim më të ulët, dhe nëse vazhdon kështu, 120 mijë familje do të jenë në prag të ekzistencës, akuzojnë prodhuesit e duhanit. Premtimi i Qeverisë për blerjen e duhanit me një çmim mesatar prej 180 denarë nuk është përmbushur.

- Advertisment -

Diçka krejtësisht e kundërt ndodhi në terren, nga ajo për të cilën ne ramë dakord, dhe ajo që besuam se do të ndodhë për të na ndihmuar, ndodhi të jetë edhe më keq. Vlerësimet ranë edhe më shumë, blerja ngec edhe më, dhe sot kemi në disa vende blerje të qindra- paketave të klasave tre dhe katër. Çmimi i klasës së katërt është i ndryshëm në të gjitha pikat e blerjes, dhe ndryshon nga 65 në 70 denarë, e deri në 90 denarë – deklaroi Vasko Josifosvski- Prodhues i duhanit.

Prodhuesit e duhanit kërkojnë heqjen e menjëhershme të klasës së katërt, si dhe blerjen e sigurt të duhanit të tepërt që është prodhuar.

I bëj thirrje ministrisë të tërheqë ligjin e ri, nuk ka duhan të tepërt, ka duhan të huaj, Maqedonia është plot me duhan nga jashtë dhe ata thonë se ka vetëm 1,800 kilogram.” Pse e importojnë atë? Le të na e japin ta mbjellim ne, dhe jo të importojë kush sa të dojë – tha Xhevad Sali- Prodhues i duhanit.

Edhe vreshtarët gjithashtu mbështetën prodhuesit e duhanit në protestë, duke thënë se bujqësia është sektori më i paçmuar në vendin tonë. Nëse nuk ka zgjidhje me çmimin e blerjes, i cili mesatarisht ndryshon nga 120 deri në 160 denarë, ata paralajmëruan protesta të reja, por me bllokime rrugësh në qytetet ku ata jetojnë.

Andrea Çobanova

LEXO EDHE:

Back to top button