Pse aplikacionet e motit janë shpesh të pasakta?

Pse aplikacionet e motit janë shpesh të pasakta?

Në botën e sotme, ku temperaturat mesatare vjetore janë vazhdimisht në rritje, aplikacionet e motit si “Akuweather”, “Yahooweather” dhe të ngjashme janë bërë një pjesë e domosdoshme e jetës sonë. Ato janë të lira dhe të disponueshme, por sa të sakta janë ato?

Dejan Lekic, një programues, në një paraqitje të ftuar në televizionin serb, theksoi se aplikacionet e parashikimit të motit shpesh përdorin burime të ndryshme të të dhënave.

– Të gjitha këto aplikacione përdorin rezultate nga modele të ndryshme meteorologjike të prodhuara nga institucione të nivelit kombëtar si shërbimet meteorologjike ose institucione pan-evropiane, p.sh. Qendra Evropiane për Parashikimet me Afat të Shkurtër. Ka edhe shërbime private që bëjnë parashikime në bazë të modeleve matematikore – tha Lekiq.

Matja e temperaturës dhe ndjenja subjektive

Lekiq theksoi se temperatura në meteorologji matet sipas rregullave strikte të profesionit – në hije dhe në lartësi të caktuar. Megjithatë, ai thekson se ndjenja subjektive është shpesh treguesi më i mirë i kushteve të motit. Megjithëse aplikacionet e parashikimit të motit po bëhen gjithnjë e më të njohura, njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se këto parashikime nuk janë gjithmonë plotësisht të sakta.

Aplikacionet e parashikimit të motit përdorin të dhëna nga matjet në kohë reale dhe rezultate nga modele komplekse fiziko-matematikore.

– Lloje të ndryshme të inteligjencës artificiale përdoren në përpjekje për të përmirësuar parashikimin e motit – shpjegoi Lekic.

Edhe pse inteligjenca artificiale mund të përmirësojë parashikimet, Lekic paralajmëron se ajo gjithashtu mund të çojë në keqkuptime.

– Ata që i zhvillojnë këto teknologji sot janë të kujdesshëm që të mos e çojnë të gjithë në drejtimin e gabuar sepse do të ishte një publicitet i keq për veten e tyre – thotë ai.

Zgjedhja e aplikacionit më të mirë

Në fund, Lekic këshillon përdoruesit të vlerësojnë se cili aplikacion jep rezultatet më të mira bazuar në përvojën e tyre.

– Njerëzit duhet të bëjnë një vlerësim dhe zgjedhje të mirë dhe t’i besojnë aplikacionit që doli të ishte më i sakti – përfundoi Lekiç.

Me pak fjalë, megjithëse aplikacionet e motit nuk janë të pagabueshëm, ato mund të jenë mjete të dobishme për planifikimin e aktiviteteve tuaja të përditshme. Çelësi është përdorimi i burimeve të shumta për të marrë pamjen më të saktë të motit.

LEXO EDHE:

Back to top button