Pse kemi ëndrra të përsëritura dhe çfarë kuptimi kanë ato

Pse kemi ëndrra të përsëritura dhe çfarë kuptimi kanë ato

Njeriu mesatar kalon një të tretën e jetës së tij duke fjetur. Megjithëse trupat tanë janë në qetësi gjatë gjumit, truri ynë i kalon ato orë pushimi në një gjendje shumë funksionale në mënyrë që të përgatisë trupin për ditën e nesërme. Kjo është gjendja ku mund të ndodhin ëndrrat tona dhe këto ëndrra, pavarësisht nëse duam apo jo, mund të priren të ndodhin vazhdimisht.

Nëse keni ëndrra të përsëritura, nuk jeni vetëm.

Mos u dëshpëroni nëse keni një ëndërr specifike që ju ka ndjekur në shumë raste. Është zbuluar se ëndrrat e përsëritura ndodhin në 35% të para-adoleshentëve dhe 60-75% të adoleshentëve dhe të rriturve. Ndërsa këto ëndrra mund të përjetohen në çdo moment në jetën tuaj, studimet kanë treguar se pothuajse 40% e njerëzve fillojnë të shohin ëndrra të përsëritura në fëmijërinë e tyre, ndërsa mbi 15% fillojnë në moshën e rritur.

Sipas një sondazhi 5 gjërat kryesore për të cilat njerëzit ëndërrojnë janë: Duke rënë, duke u ndjekur, duke u kthyer në shkollë, të qenit i papërgatitur për një provë ose ngjarje të rëndësishme, fluturues.

Shumica e këtyre ëndrrave ngjallin emocione negative dhe që shkaktojnë ankth. Studimet kanë treguar se njerëzit me nivele të ulëta të mirëqenies mendore dhe psikologjike janë më të prirur për të pasur këto lloj ëndrrash të përsëritura.

Ato mund të jenë një pasqyrim i asaj që po ndjeni

Të kesh një ëndërr për të qenë të papërgatitur për një test mund të jetë një temë e zakonshme midis studentëve, veçanërisht gjatë periudhave të provimit. Kjo është mënyra e trurit për të luajtur me role stresin fizik dhe mendor që mund të ndjejë një student. Ëndrrat rreth rënies mund t’i atribuohen frikës dhe pasigurisë për situata të caktuara. Një ëndërr për rënien e dhëmbëve mund të jetë një reflektim i vështirësisë së një personi të turpshëm në vetë-shprehje.

Ata mund të sinjalizojnë se ju duhet të rregulloni diçka

Teoricienët kanë supozuar se ëndrrat e përsëritura mund të  lidhen me çështje të pazgjidhura në jetën e ëndërrimtarit, ndërsa të tjerë spekulojnë se këto ëndrra ndodhin kur një person përpiqet të përballet me traumat e së kaluarës. Ekspertët shpjegojnë se ëndrrat specifike gjatë riprodhimit mund të jenë dëshirat tuaja të fshehura, frika ose diçka tjetër krejtësisht .

Këshilla për reduktimin e ëndrrave të përsëritura

Për shkak të faktit se ëndrrat që ndodhin negativisht zakonisht nxiten nga stresi, mënyra më e mirë për të lehtësuar problemin është të qetësoni nivelet tuaja të stresit. Përveç zgjidhjes së çështjeve që shkaktojnë ankthet tuaja, duke marrë parasysh faktorët si marrja e gjumit të mjaftueshëm, gjumi në kushte të rehatshme dhe mbajtja e një jete dhe dietë të ekuilibruar janë gjithashtu të rëndësishme. Vizita e një psikiatri ose një terapisti gjumi mund të jetë gjithashtu e dobishme nëse ëndrrat tuaja po ndikojnë në mirëqenien tuaj të përgjithshme./Kosovapress/

LEXO EDHE:

Back to top button