Pse lëvizin akrepat e orës në vjeshtë dhe pranverë?

Për të kuptuar nëse sot ka kuptim lëvizja e akrepave të orës në pranverë dhe vjeshtë, së pari duhet të kujtojmë se si dhe pse ndodhi në radhë të parë.

Për fundjavën e 29 dhe 30 tetorit, ne do t’i kthejmë orët përsëri dhe do të mund të flemë 60 minuta më gjatë me fillimin e DST. Megjithatë, shumë do të pyesin veten pse po e bëjmë këtë dhe cili është qëllimi i gjithë kësaj. Disa nga motivimet kryesore janë kursimi i energjisë pas ekuinoksit të vjeshtës dhe mundësia për të shijuar më shumë rrezet e diellit. Por debati për ndryshimin e kohës është intensifikuar vitet e fundit dhe po shtrohen shumë pikëpyetje se sa kursehet nga kjo dhe nëse ndryshimi ka ndonjë efekt.

Origjina e ndryshimit të motit

Politikani, shkencëtari dhe shpikësi Benjamin Franklin në 1784 ishte i pari që propozoi ndryshimin e kohës për shkak të masave të kursimit të energjisë. Ai e bëri këtë kur ishte ambasador i Shteteve të Bashkuara në Francë, sepse ngrihej në orën 6 të mëngjesit dhe kur shikonte nga dritarja, shihte diellin që tashmë shkëlqente. Ai besonte se shumë orë dritë humbën në këtë mënyrë, sepse njerëzit duhej të ndiznin qirinj gjatë natës për të vazhduar punën në errësirë. E gjithë kjo e bëri atë të dërgonte një letër në Gazetën e Parisit, në të cilën ai propozonte disa masa për kursimin e energjisë dhe shkroi një tekst që do të ndikonte ndjeshëm në ndryshimet në këtë punë në të ardhmen.

Në fillim të shekullit të 20-të, William Willett, i cili ishte duke hipur në kalin e tij pas mëngjesit herët në mëngjes, doli në një përfundim të ngjashëm dhe kuptoi se londinezët flenë ndërsa jashtë është ditë e mesit. Në mënyrë që ndryshimi të mos jetë shumë i papritur, ai sugjeroi që të futet gradualisht dhe të rritet me 20 minuta në javë.

Zhvendosja e shigjetave në Shtetet e Bashkuara në 1918

Propozimi i tij nuk u shqyrtua, kryesisht për shkak të kompleksitetit të procesit. Por edhe kështu, të dyja idetë shërbyen për të sjellë ndryshimin e parë zyrtar të orës në Shtetet e Bashkuara në 1916. Dy vjet më vonë, ndryshimi i orës u rregullua me ligj në ato shtete që zgjodhën ta respektonin atë, kështu që gjatë Luftës së Dytë Botërore, qeveria i detyroi të gjitha shtetet e saj të miratonin orën e ditës për të kursyer burime dhe energji.

A ka ndonjë pikë?

Gjatë prezantimit të ndryshimeve, përfitimet ekonomike u përmendën si arsyeja kryesore, por shumë pyesin nëse ka ende një qëllim sot dhe në çfarë mase. Ekspertët argumentojnë se kur merret parasysh e gjithë dita, një orë kursim herët në mëngjes nuk ka efekt, veçanërisht nëse dihet se dritat do të ndizen një orë më herët pasdite dhe se në disa kompani dritat artificiale. vraponi gjithë ditën. Dhe shtojnë se është e nevojshme zbatimi i masave të forta të kursimit të energjisë përmes burimeve të rinovueshme të energjisë.

Gjithashtu, shpesh mund të dëgjoni shembuj si, megjithëse ndryshimi i motit në vjeshtë dhe pranverë është një traditë në Evropë, shumë vende si Bjellorusia dhe pjesë të Rusisë – mos e bëni këtë. Rusia prezantoi një ndryshim të kohës në vitin 1917, por kjo masë zgjati vetëm pesë muaj, më pas u kthye në fuqi në 1981 dhe zgjati deri në vitin 2011, kur u hoq përfundimisht. Përderisa, për shembull, Japonia as që ka menduar asnjëherë për të futur këtë masë.

LEXO EDHE:

Back to top button