Pse ndodhin tërmetet?

Pse ndodhin tërmetet?

Tërmetet zakonisht shkaktohen kur shkëmbi nëntokësor thyhet papritmas dhe ka lëvizje të shpejtë përgjatë një çarje. Ky çlirim i papritur i energjisë shkakton valët sizmike që bëjnë tokën të dridhet. Gjatë dhe pas tërmetit, pllakat ose blloqet e shkëmbinjve fillojnë të lëvizin—dhe vazhdojnë të lëvizin derisa të ngecin përsëri. Vendi nën tokë ku shkëmbi thyhet për herë të parë quhet fokusi, ose hipoqendra e tërmetit. Vendi pikërisht mbi fokusin (në sipërfaqen e tokës) quhet epiqendra e tërmetit./mtu.edu/

LEXO EDHE:

Back to top button