Pse simptomat e alergjisë janë më të këqija se zakonisht këtë vit?

Pse simptomat e alergjisë janë më të këqija se zakonisht këtë vit?

E gjeni veten duke teshtitur dhe nuhatur më shumë se zakonisht këtë pranverë? Ti nuk je vetëm.

Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC), 30 për qind e popullsisë së botës vuan nga alergjitë ndaj polenit, të cilat shkaktojnë simptoma të etheve të barit ose rinitit alergjik. Nëse ndiheni sikur simptomat tuaja të alergjisë janë përkeqësuar kohët e fundit, nuk po ëndërroni: që nga viti 1990, studiuesit kanë parë një rritje prej 21 për qind në sasinë e polenit në ajër.

Best Life kontaktoi Dr. Shyam Joshi, shefi i Divizionit të Alergjisë dhe Imunologjisë dhe drejtor mjekësor i Klinikës së Alergjisë dhe Imunologjisë në Universitetin e Shëndetit dhe Shkencës në Oregon, për të zbuluar se çfarë fshihet pas ndryshimit. Ai thotë se disa faktorë kyç po nxisin rritjen e alergjive dhe vë në dukje se ka mënyra për të luftuar simptomat.

Joshi thotë se arsyeja kryesore për alergjitë e shpeshta janë ndryshimet klimatike.

“Gjatë dekadave të fundit, ndryshimi i klimës ka çuar në sezone më të gjata të pllenimit dhe në vëllime më të larta të polenit. Kjo është kryesisht për shkak të numrit të reduktuar të ditëve të ngricave çdo dimër dhe rritjes së CO2 në ajër, gjë që çon në një cikël më të fortë pllenimi për bimët”, thotë ai për Best Life. Rritja më e madhe e polenit është parë në Teksas dhe në Midwest, shton Jennifer Bourgeois, specialiste farmaceutike dhe mjekësore në SingleCare.

Në fakt, një studim i vitit 2022 i botuar në revistën Nature Communications zbuloi se përveç ndryshimeve të shkaktuara nga emetimet e CO2, ndryshimet në temperaturë dhe reshje mund të rrisin emetimet vjetore të polenit me 16 deri në 40 përqind. Përveç kësaj, ndryshimi i mbulesës së tokës – që do të thotë transformimi i habitateve natyrore në mjedise urbane – po ndryshon gjithashtu shpërndarjen e emetuesve të polenit, thonë studiuesit.

Joshi shton se përveç ndryshimeve mjedisore që rrisin shanset për alergji, trupi juaj mund të bëhet edhe më i ndjeshëm ndaj alergjive.

“Megjithëse shkaku themelor nuk është kuptuar plotësisht, mendohet se ndryshimet në dietë dhe mikrobiomën mund të kontribuojnë,” thotë ai. “E gjithë kjo së bashku ndoshta shpjegon pse shumë njerëz kanë simptoma më të rënda të alergjisë vit pas viti.”

LEXO EDHE:

Back to top button