Psikiatri i njohur është pyetur nëse beson në Zot dhe përgjigja e tij i la të gjithë pa fjalë: Me këtë fjali zbuloi gjithçka

Psikiatri i njohur është pyetur nëse beson në Zot dhe përgjigja e tij i la të gjithë pa fjalë: Me këtë fjali zbuloi gjithçka

Pikëpamjet dhe gjykimet e ekspertëve të psikiatrit të famshëm zviceran dhe themeluesit të psikologjisë komplekse analitike, Carl Gustav Jung, zënë një vend të spikatur në psikologjinë botërore dhe mendimet e tij për tema të ndryshme arritën një numër jashtëzakonisht të madh njerëzish.

Ky shkencëtar padyshim që i përket grupit të ekspertëve që ka pasur dhe me fjalët e tij ka një ndikim të madh edhe sot në publik. Kjo është arsyeja pse nuk është për t’u habitur që përgjigja e tij ndaj pyetjes për Zotin është kaq interesante për njerëzit në rrjetet sociale – 63 vjet pas vdekjes së tij.

 

 

Shpesh ka një debat në lidhje me marrëdhënien midis shkencës dhe fesë dhe nëse këto dy artikuj janë reciprokisht ekskluzive ose krejtësisht plotësuese.

“A keni besuar në Zot?” u pyet Carl Gustav Jung. Ai u përgjigj: “Oh, po.”

Pasoi pyetja: “A beson tani në Zot?”.

“Tani?” Është e vështirë të përgjigjem. E di. Nuk duhet ta besoj. E di”, u përgjigj psikiatri me buzëqeshje.

E keni vënë re shprehjen e fytyrës dhe buzëqeshjen kur bërtet – E di?”, theksojnë pikërisht atë detaj në “Instagram” dhe shtojnë: “Po, sikur jeton në realitet me Zotin, konfirmim i pastër”.

Komentet për deklaratën e Jung-ut lexojnë gjithashtu kështu: “Njeriu që tha – E DI”, “Mendjet e mëdha gjithmonë vijnë tek e vërteta në fund”, “Dituria është më e fuqishme në gjetjen e besimit sesa vetë besimi, nuk mund ta besosh. pa të”; “Njeri i madh”, “Është më e mira që mund ta ndjesh besimin e tij”.

Disa, nga ana tjetër, ishin të hutuar nga “Unë e di” e tij dhe shumica theksonin se ai e shpjegonte në mënyrë të shkëlqyer se si duhet të paraqesë besimin e tij.

Jung u rrit si djali i një ministri protestant, para se të regjistrohej në mjekësi, ai mendoi të studionte arkeologji dhe më pas filologji. Në moshën vetëm 25-vjeçare ai u bë asistent i psikiatrit të famshëm Eugene Bloyer, në moshën 27-vjeçare mori doktoraturën dhe në moshën 30-vjeçare u bë asistent profesor në “Universitetin e Cyrihut”. Ai kishte 5 fëmijë me gruan e tij Emma Rauschenbach dhe ajo ishte bashkëpunëtore e tij deri në fund të jetës së tij.

 

 

 

Carl Gustav Jung la një gjurmë të rëndësishme në shkencën botërore përmes teorive të pavetëdijes personale dhe kolektive, tipologjisë së personalitetit dhe dinamikës së pushtetit, ai shkroi vepra të shumta, ndër të cilat më të rëndësishmet janë “Kujtimet, ëndrrat, mendimet”, “Simbolet e transformimit”, “Njeriu dhe simbolet e tij”, “Arketipet dhe pavetëdija kolektive”, “Psikologjia analitike” dhe shumë të tjera.

LEXO EDHE:

Back to top button