Punëtorët në ankth, a do të zëvendësohen nga inteligjenca artificiale?

Punëtorët në ankth, a do të zëvendësohen nga inteligjenca artificiale?

Në vitet e fundit, zërat rreth robotëve që vjedhin punët e njerëzve janë përhapur dhe mjetet gjeneruese të AI si ChatGPT janë bërë shpejt më të aksesueshme disa punëtorë raportojnë se kanë filluar të ndjehen të shqetësuar për të ardhmen e tyre dhe nëse aftësitë që ata kanë do të jenë të rëndësishme për tregun e punës në vitet në vijim.

Në mars, Goldman Sachs publikoi një raport që tregon se AI mund të zëvendësojë ekuivalentin e 300 milionë vendeve të punës me kohë të plotë. Vitin e kaluar, sondazhi vjetor global i fuqisë punëtore të PwC tregoi se pothuajse një e treta e të anketuarve thanë se ishin të shqetësuar për mundësinë që roli i tyre të zëvendësohej nga teknologjia brenda tre viteve të ardhshme.

“Unë mendoj se shumë krijues janë të shqetësuar,” tha Alys Marshall, një autore 29-vjeçare me bazë në Bristol, MB. “Ne të gjithë shpresojmë që klientët tanë të njohin vlerën tonë dhe të zgjedhin të punojnë me një njeri dhe jo me një robot.”

Tani, trajnerët e karrierës dhe ekspertët e burimeve njerëzore thonë se megjithëse disa ankthe mund të justifikohen, punonjësit duhet të përqendrohen në atë që mund të kontrollojnë. Në vend që të kenë panik për humbjen e mundshme të punës për makineritë, ata duhet të investojnë në të mësuarit se si të punojnë së bashku me teknologjinë.

“Nëse e trajtojnë atë si një burim dhe jo një kërcënim, ata do ta bëjnë veten më të vlefshëm për punëdhënësit e mundshëm dhe do të ndihen më pak të shqetësuar”, shtojnë ekspertët.

LEXO EDHE:

Back to top button