Qeveria assesi të vendosë nëse kompanitë do të marrin subvencione për pagat e punonjësve

Qeveria ende nuk ka vendosur nëse do t’u sigurojë ndihmë financiare kompanive për pagat e punëtorëve nga 14,500 deri më 21,700 denarë, ose do të marrin kredi pa interes. Përshtatja e paketës së pestë të masave ekonomike ngeci për shkak të mos-harmonizimit të qëndrimeve të ekonomisë dhe Qeverisë. Deri në fund të javës, ata do të ulen përsëri në tryezë me Odat ekonomike dhe Sindikatat, dhe qeveria do të përpiqet të vendosë nëse do ta zëvendësojë masën më të përdorur nga paketat e mëparshme, me kredi pa interes. Nga Instituti Finance Think thotë se ndihma financiare për pagimin e pagave nuk mund të zëvendësohet me një tjetër, sepse është dëshmuar të jetë masë e cila iu duhet më së shumti kompanive.

Ekonomia është në tranzicion, ku nga njëra anë ka shenja të rimëkëmbjes, por ka edhe segmente që janë ende të prekshme. Masa për kreditë pa interes është e nevojshme, por nuk është zëvendësim i masës ekzistuese prej 14,500 denarë. Vetë fakti që modeli kërkonte që një kompani të kishte një rënie të qarkullimit pagesor prej më shumë se 30%, krahasuar me vitin 2019, që të jetë e përshtatshme për masën, mundëson automatikisht që numri i kompanive të përshtatshme të zvogëlohet, nëse situata në tremujorin e parë të vitit 2021 është më e mirë – thonë nga Finance Think, Instituti për Kërkime Ekonomike.

Qëndrimi i Odave dhe Sindikatave është që masa për pagimin e pagave të vazhdojë në paketën e re. Deri më tani, 130 milion euro janë paguar për këtë masë, për 100,000 kompani, dhe afër 607 mijë punonjës kanë marrë paga. Modeli i ri i propozuar i kredive pa interes parashikon një grejs periudhe prej 12 muajsh, dhe një periudhë shlyerjeje prej tre vjetësh, me një grant prej 30 përqind, nëse plotësohen kritere të caktuara. Megjithëse vendimi për masat është dashur të përcaktohet javën e kaluar, tani për tani nuk ka një datë të saktë kur do të publikohet paketa e pestë e masave, dhe kur kompanitë do të jenë në gjendje t’i përdorin masat e miratuara.

Andrea Çobanova

LEXO EDHE:

Back to top button