Rënie e mprehtë në Wall Street

Në Wall Street, çmimet e aksioneve shënuan rënien e tyre më të madhe ditore këtë vit dje, pasi banka qendrore e SHBA dukej e gatshme të vazhdonte rritjen e normave të interesit, duke qenë se ekonomia është rezistente ndaj rritjes së çmimeve të parasë. Dow Jones ra 2,06 për qind, në 33,129 pikë, ndërsa S&P 500 u ul me 2,0 për qind, në 3,997 pikë, dhe indeksi Nasdaq 2,5 për qind, në 11,492 pikë.

Rënia e indeksit ndodhi pas njoftimit se, sipas të dhënave të S&P, aktiviteti i biznesit në Shtetet e Bashkuara u forcua papritur në shkurt. Indeksi i aktivitetit u hodh nga 46.8 pikë që ishte një muaj më parë, në 50.2 pikë. Kjo, si dhe një sërë të dhënash të fundit makroekonomike, tregojnë se ekonomia është shumë e qëndrueshme ndaj rritjeve agresive të normave të interesit nga banka qendrore e SHBA. Dhe ndërsa ekonomia vazhdon të rritet në mënyrë solide, ashtu si edhe tregu i punës, presionet inflacioniste mund të mbeten të ngritura për më gjatë se pritjet e tregut. Për shkak të kësaj, vlerësohet se Fed do të rrisë normat e interesit të paktën dy ose tre herë të tjera, duke i rritur ato në 5.35 për qind deri në korrik.

Për më tepër, deri vonë, investitorët kishin shpresuar se Fed mund të fillonte uljen e normave të interesit më vonë këtë vit nëse inflacioni lehtësohej mjaftueshëm, por duket se normat e interesit do të mbeten të ngritura për më shumë se pritjet e tregut. Si rezultat, yield-et e obligacioneve të qeverisë amerikane arritën nivelet më të larta në tre muaj, gjë që ka një ndikim negativ në tregun e aksioneve.

“Pas këtyre të dhënave, investitorët e kuptuan se Fed nuk po tallej kur tha se do të rriste normat e interesit më shumë sesa priste tregu dhe se do të qëndronte në ato nivele më shumë se sa pritej”, tha Carol Schleife, drejtore e Zyrës së Familjes BMO.

Wall Street u mbyll të hënën për shkak të një feste publike në Shtetet e Bashkuara, dhe në ditët në vijim investitorët do të fokusohen në publikimin e procesverbalit të mbledhjes së fundit të Fed, daljet publike të një numri zyrtarësh të Fed, si dhe raporte të reja që do të tregojnë kushtet në lidhje me rritjen ekonomike dhe inflacionin. Çmimet e aksioneve kanë rënë dje edhe në bursat evropiane. Indeksi FTSE i Londrës u dobësua me 0,46 për qind, në 7,977 pikë, ndërsa DAX i Frankfurtit rrëshqiti me 0,52 për qind, në 15,397 pikë, dhe CAC i Parisit me 0,37 për qind, në 7,308 pikë.

LEXO EDHE:

Back to top button