Rreziqet e të ngrënit shumë shpejt
Ekspertët zakonisht fokusohen në llojin e ushqimit që duhet të konsumoni për të përmirësuar shëndetin tuaj, por shpejtësia me të cilën hani është po aq e rëndësishme – veçanërisht nëse i përfundoni vaktet tuaja ditore për 20 minuta ose më pak.

Nëse jeni një person që mund të hani rregullisht mëngjes, drekë ose darkë në më pak se 20 deri në 30 minuta – po hani shumë shpejt.
“Duhen rreth 20 minuta që stomaku të dërgojë një sërë sinjalesh hormonale në tru se është plot”, thotë Leslie Heinberg nga Qendra për Shëndetin e Sjelljes në Cleveland Clinic.
Njerëzit që hanë shpejt ka të ngjarë të gëlltisin më shumë ajër, gjë që mund të çojë në fryrje. Mospërtypja e mjaftueshëm e ushqimit gjithashtu mund të komprometojë tretjen, që do të thotë se nuk do të thithni të gjithë lëndët ushqyese nga ushqimi juaj.
Pjesët e papërtypura të ushqimit gjithashtu mund të ngecin në ezofag.
Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit që hanë shpejt kanë një rrezik më të lartë të obezitetit, ndërsa ata që hanë më ngadalë kanë më pak gjasa të jenë obezë.
Si mund të ngadalësoni shpejtësinë gjatë ngrënies?
Heinberg rekomandon të ulni telefonin ose të fikni televizorin.
“Kur bëjmë gjëra të tjera ndërsa hamë, i kushtojmë më pak vëmendje ushqimit. Kjo shpesh na bën të hamë më shumë,” mendon ai.
Kur njerëzit fokusohen ekskluzivisht në vakt, ata e shijojnë ushqimin më shumë dhe hanë më pak.
Heinberg pranon se ritmi i të ngrënit është shpesh një zakon i rrënjosur thellë, por thekson se ndryshimi është i mundur. Ai sugjeron që të përpiqeni të hani me dorën tuaj jo dominuese, duke përdorur enët që nuk i përdorni normalisht – si shkopinj – ose të bëni pushime të qëllimshme me ujë kur pjata juaj është pjesërisht bosh.
Nëse bëni një jetë të ngarkuar me ritme të shpejta, mund të jetë e pashmangshme të hani drekë gjatë takimeve të biznesit ose të hani rostiçeri gjatë kryerjes së detyrave të tjera.
Një nga strategjitë më të thjeshta për të zgjidhur këtë problem është rritja e numrit të kafshimeve gjatë vaktit.