Sa kafe në ditë mund të jenë të rrezikshme për shëndetin?
Nuk ka asgjë si një filxhan kafe para punës në mëngjes për t'ju dhënë energjinë që ju nevojitet - por studimet e reja tregojnë se shumë kafeinë mund të jetë një lajm i keq për shëndetin e zemrës.
Studimi zbuloi se njerëzit që konsumonin më shumë se 400 mg kafeinë shumicën e ditëve kishin një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare, pavarësisht se ishin të shëndetshëm.
Pjesëmarrësit që pinin shpesh kaq shumë kafeinë kishin më shumë gjasa të kishin rritje të rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut me kalimin e kohës, duke rritur rrezikun e problemeve të shëndetit të zemrës.
“Në përgjithësi, ngritjet kronike të presionit të gjakut janë një faktor rreziku për sëmundjet e ardhshme kardiovaskulare si sulmi në zemër, dështimi i zemrës ose goditja në tru”, tha për Health Jason Hopper, një kardiolog në Institutin e Zemrës Norton.
Ja çfarë thonë ekspertët për hulumtimin e ri, se si kafeina mund të ndikojë në sistemin tuaj kardiovaskular dhe cilat pije me kafeinë duhet të zgjidhni për të mbrojtur më mirë shëndetin tuaj.
Studiuesit analizuan një grup prej 92 personash të shëndetshëm midis moshës 18 dhe 45 vjeç, të cilët të gjithë kishin presion normal të gjakut. Pjesëmarrësve iu mor presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës, më pas iu kërkua të kryenin një test tre-minutësh – i cili vlerëson kapacitetin kardiovaskular të një personi bazuar në mënyrën sesi rrahjet e tyre të zemrës ngadalësohen gjatë periudhës së rikuperimit.
Përveç kësaj, studiuesit gjithashtu dokumentuan se sa kafeinë nga çaji, kafeja dhe pijet e gazuara me kafeinë dhe pijet energjike konsumonte çdo pjesëmarrës në ditë.
Pothuajse 20% e pjesëmarrësve kishin të paktën 400 mg kafeinë çdo ditë, që është e barabartë me pirjen e katër filxhanëve kafe, dy pijeve energjike ose 10 kanaçe me sode me kafeinë.
Konsumimi i kaq shumë kafeinës u tregua se ndikon ndjeshëm në sistemin nervor autonom të pjesëmarrësve, duke rritur rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut me kalimin e kohës.
Rezultatet ishin edhe më të këqija për ata që pinin vazhdimisht më shumë se 600 mg kafeinë në ditë; në pesë minuta pushim pas testit hap, këta pjesëmarrës kishin një rritje të konsiderueshme të rrahjeve të zemrës (100 rrahje në minutë) dhe presionit të gjakut (140/90 mm Hg, me 120/80 mm Hg normale).
“Për shkak të ndikimit të saj në sistemin nervor autonom, konsumimi i rregullt i kafeinës mund t’i vërë individët e shëndetshëm në rrezik për hipertension dhe ngjarje të tjera kardiovaskulare,” tha autorja dhe studiuesja e studimit Nancy Kagatara. “Rritja e ndërgjegjësimit për këto rreziqe është kritike për përmirësimin e shëndetit të zemrës për të gjithë.”
Lidhja midis kafeinës dhe sistemit kardiovaskular është vërtetuar mirë. Së pari, kafeina njihet si një vazokonstriktor, që do të thotë se mund të ngushtojë enët e gjakut dhe të rrisë presionin e gjakut.
“Kur enët e gjakut ngushtohen me të njëjtën sasi gjaku që kalon nëpër to, presioni rritet. Është e ngjashme me të njëjtën sasi uji që rrjedh përmes një zorrë kundrejt një kashte, “tha Amber Corr, dietologe e regjistruar, për Health.
Presioni i lartë i gjakut rrit ngarkesën në zemër, gjë që ndonjëherë mund të çojë në dështim të zemrës dhe çrregullime të ritmit të zemrës në afat të gjatë, shtoi ajo.
Kafeina është gjithashtu një stimulues, kështu që i thotë trurit të jetë në gatishmëri – kjo shkakton përgjigjen “lufto ose ik” të trupit në sistemin nervor autonom, i cili është përgjegjës për rregullimin e rrahjeve të zemrës, presionit të gjakut dhe më shumë.
“Si pjesë e kësaj përgjigjeje, rrahjet e zemrës shpesh do të rriten ndërsa trupi përgatitet për çdo rrezik apo kërcënim të mundshëm”, tha Corr.
Megjithatë, këto rritje të presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës zakonisht shihen menjëherë pasi një person konsumon kafeinë dhe janë më pak të theksuara te përdoruesit kronikë të kafeinës, tha Hopper.
“Trupi mund të përshtatet me konsumimin e rregullt të kafeinës, kështu që këto ndryshime janë më të dukshme tek njerëzit që nuk e konsumojnë normalisht kafeinë”, tha ai.
Megjithatë, kërkimet mbi konsumin e kafesë, çajit dhe pijeve të tjera me kafeinë janë të përziera.
Një studim zbuloi se konsumimi i moderuar i kafesë çon në një reduktim të vdekshmërisë dhe vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet e lidhura me sëmundjet kardiovaskulare, hipertensionin, kolesterolin, dështimin e zemrës dhe fibrilacionin atrial. Konsumimi i kafesë shoqërohet gjithashtu me një rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2 dhe mund të mbrojë kundër demencës, ndër të tjera.
Por studime të tjera kanë treguar se pirja e më shumë se dy filxhanëve kafe çdo ditë mund të rrisë rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare, veçanërisht për njerëzit me hipertension shumë të rëndë.
Njerëzit mund të përjetojnë gjithashtu një zemër të rrahur, dridhje ose rrahje rrahjeje nga pirja e sasive të tepërta të kafeinës, tha për Health Dr. Aeshita Dwivedi, një kardiologe në spitalin Northwell Health Lenox Hill.
Përveç efekteve të saj në sistemin kardiovaskular, kafeina shoqërohet edhe me simptoma të pagjumësisë. Konsumimi i tepërt i kafeinës gjithashtu mund të rrisë rrezikun e ankthit ose ta përkeqësojë atë tek ata që tashmë jetojnë me këtë gjendje.
Edhe pse ka të mirat dhe të këqijat, kafeina konsiderohet e shëndetshme në moderim.
FDA kufizon konsumin e sigurt ditor në 400 mg, por “të gjithë kanë një tolerancë të ndryshme dhe ajo duhet të individualizohet bazuar në gjendjen tuaj mjekësore,” tha Dwivedi.