Sa të varur jemi nga gruri i Rusisë?

Sa të varur jemi nga gruri i Rusisë?

Raportimet për bllokimin e kanaleve tregtare të grurit nga Rusia si kundërpërgjigje ndaj sanksioneve të Perëndimit pas luftës në Ukrainë, rritën ankthin e konsumatorëve. Në Shqipëri kjo u reflektua me blerjen e sasive të mëdha të miellit nga familjarët për të siguruar bukën në dimër. Por sa reale është varësia jonë nga gruri i Rusisë? Ekpertët e ‘shohin gotën gjysmë plot’ dhe shjegojnë se taktika e Rusisë po shtyn vendet e rajonit në eksplorimin e tregjeve të reja të grurit, ndërsa qeveritë po  nxisin skemat e mbështetjes së kultuvimit të grurit vendas. Ndryshe nga Shqipëria, vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor kanë Serbinë tregun kryesor të blerjes së grurit dhe varësia e tyre me vendet në konflikt nuk është direkte.

Esmeralda Topi

Pas bllokadës që shtoi pasiguritë mbi furnizimin me ushqime dhe drithëra në mbarë botën, Rusia zgjati me katër muaj të tjera marrëveshjen që lejon eksportin e drithërave nga Ukraina përmes Detit të Zi. Kjo vendimmarrje që rezultoi e shumëpritur edhe nga OKB, tregoi se siguria ushqimore varet në mënyrë të konsiderueshme nga ky shtet.

“Unë mirëpres marrëveshjen e të gjitha palëve për të vazhduar iniciativën për Drithërat e Detit të Zi, për të lehtësuar lundrimin e sigurt të eksportit të drithërave, produkteve ushqimore dhe plehrave nga Ukraina.”- deklaroi më 17 nëntor Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres.

SA RREZIKOHET SHQIPËRIA NGA BLLOKADA?

Raportimet e luftës dhe kriza që vjen si pasojë e saj kanë ndikuar edhe në jetën e konsumatorëve shqiptarë, kur vjn fjala tek sigurimi i produkteve bazike. Mirjana Hoxha është një pensioniste nga Korça. Këtë vit për herë të parë ajo ka blerë 80 kg miell, tek një i afërm nga fshati Tren i Devollit, pasi i trembet mungesës së furnizimit me grurë apo rritjes së çmimit, për shkak të konfliktit Rusi-Ukrainë.

Nga 222 mijë ton grurë të blerë jashtë në 2021, Shqipërisë 144 mijë ton i kanë ardhur si furnizim nga Rusia dhe 46 mijë ton të tjera nga Serbia.

Por me bllokimin e kanaleve tregtare në nisje të konfliktit Rusi- Ukrainë tregtarët shqiptarë u detyruan t’i drejtohen përkohësisht edhe tregjeve të reja.

“Punuam me vende të tjera dhe kemi zgjeruar hartën e importeve pas nisjes së konfliktit. Pa u liruar Rusia dhe Ukraina, u punua me Rumaninë, Bullgarinë dhe Serbinë. Pra këto janë vendet që zëvendësojnë Rusinë dhe Ukrainën në rast bllokade.” – thotë për Faktoje, Adi Haxhiymeri, Kryetar i Shoqatës Prodhuese të Miellit në Shqipëri.

Rihapja e kanaleve tregtare si dhe përjashtimi i eksporteve ushqimore ruse nga sanksionet shihet si zhvillim i rëndësishëm për zinxhirin furnizues të grurit në Shqipëri.

“Është shumë me rëndësi pasi dihet që rreth 60% e importeve tona bëhet nga Rusia.” – thekson Haxhiymeri duke shtuar se nuk sheh asnjë kërcënim për të ardhmen nëse marrëveshja vazhdon.

“Për sa kohë vazhdon marrëveshja nuk ka kërcënim. Por edhe në rast se marrëveshja ndërpritet, nuk vihet në rrezik furnizimi me grurë pasi ka tregje të tjera, sigurisht me kosto më të lartë, por ka të tjera.” – argumenton ai.

Shifrat e INSTAT për këtë vit tregojnë se nga janari në shtator, Shqipëria ka importuar 121 mijë ton grurë. Sërish, peshën kryesore të importit e mbajnë Rusia dhe Serbia. Por në ndryshim nga 2021, këtë vit për shkak të bllokadës nga lufta, tregtarët shqiptarë kanë bërë blerje edhe në vende si Australia, Bullgaria dhe Spanja.

Ndërkohë, nëse shohim importet e dy vendeve nga viti 2019 e deri në shtator të këtij viti, bie në sy rritja e peshës së Serbisë dhe një zbehje e konsiderueshme e importeve të grurit me Rusinë.

Por krahas blerjeve të grurit në import, këtë vit për shkak të konfliktit Rusi-Ukrainë në Shqipëri janë shtuar edhe sipërfaqet e mbjella me grurë që synojnë të zbusin varësinë e lartë nga importi.

LEXO EDHE:

Back to top button