Sëmundjet më të zakonshme që mund të merrni në pishinë

Sëmundjet më të zakonshme që mund të merrni në pishinë

Megjithëse kimikatet në ujin e pishinës (si klori dhe bromi) vrasin shumë viruse dhe baktere, ka baktere të caktuara që fshihen në ujë dhe është e rëndësishme të dini se çfarë mund të bëni për t’i shmangur ato.

“Sëmundjet që ndodhin në pishina shoqërohen gjithmonë me ujë të kontaminuar”, shpjegon Jasen Kunz, ekspert në parandalimin e sëmundjeve të shkaktuara nga uji.

“Sëmundjet mund të rezultojnë gjithashtu nga kontakti me kimikatet që gjenden në ujë ose nga thithja e kimikateve të avulluara,” vuri në dukje Kunz.

“Kjo është një nga arsyet pse, nëse ka pasur një incident fekale në pishinë, ekziston një protokoll që rojet e plazhit dhe menaxherët e pishinës duhet të ndjekin përpara se të lejojnë njerëzit të kthehen në ujë,” shpjegoi Dr Claire Rock.

Miliona mikrobe mund të hyjnë në ujë kur diarreja përfundon në ujë dhe njerëzit mund të sëmuren nëse hanë qoftë edhe një sasi të vogël, tha Kunz për HuffPost.

Dhe grimcat e vogla të feçeve mund të bien nga trupi gjatë notit, kështu që nuk do t’i shihni domosdoshmërisht në ujë.

Bakteret

Disa nga bakteret më të zakonshme që mund të kapni në një pishinë janë kriptosporidiumi, giardia, shigella, E. Coli dhe norovirusi, thotë Kunz.

Në varësi të shkaktarit, pasojat mund të jenë diarre, nauze, të vjella, temperaturë ose dhimbje barku.

Pishinat dhe parqet ujore përmbajnë sasi të përcaktuara saktësisht të klorit ose bromit në mënyrë që të parandalojnë në mënyrë efektive përhapjen e baktereve.

“Por njerëzit ende mund të ekspozohen ndaj baktereve në kohën që i duhet klorit për t’i vrarë ata,” shpjegoi Dr. Jessica Lum.

Cryptosporidium, i njohur gjithashtu si kripto, është veçanërisht rezistent ndaj klorit.

Sipas një studimi, kjo baktere ishte përgjegjëse për 49% të rasteve të sëmundjeve infektive në zonat ujore si pishina, sauna dhe parqe ujore nga viti 2015 deri në vitin 2019.

Infeksioni më i zakonshëm i shkaktuar nga ky bakter është kriptosporidioza, e cila është një infeksion i zorrëve që shkakton ngërçe në stomak dhe diarre.

“Klori ose bromi inaktivizon ose vret bakteret në ujin e trajtuar siç duhet brenda pak minutash,” tha Kunz. “Megjithatë, kriptobakteret mund të mbijetojnë për më shumë se shtatë ditë.

Veshi i notarit

Veshi i notarit është një infeksion i shkaktuar nga bakteret kur uji i pishinës mbetet në kanalin e jashtëm të veshit.

Kur uji qëndron atje për një kohë të gjatë, ai shkatërron dyllin mbrojtës dhe siguron një mjedis të lagësht për bakteret që të shumohen.

Veshi i notarit zakonisht shfaqet tek fëmijët dhe nuk transmetohet nga personi në person. Simptomat përfshijnë dhimbje, kruajtje, skuqje dhe ënjtje të veshit.

Kimikatet në ujë mund të irritojnë sytë dhe të shkaktojnë skuqje të lëkurës dhe kollë

Irritimi mund të ndodhë kur klori i pishinës shndërrohet në irritues kimik kur kombinohet me djersë, urinë dhe papastërti.

Këta irritues quhen kloramina dhe mund të shkaktojnë skuqje të syve, kruajtje, skuqje, acarim të hundës, kollë dhe acarim të mushkërive.

Kur ndjeni erën e klorit në pishinën tuaj, kjo do të thotë që kloraminat po kthehen në gaz në ajrin përreth.

Prandaj është më mirë të bëni dush para se të futeni në ujë dhe të mos urinoni kurrë në pishinë.

Urinimi gjithashtu zvogëlon sasinë e klorit në pishinë, e cila është e nevojshme që klori të vrasë bakteret e padëshiruara.

Përveç kloraminës, nivelet e papërshtatshme të pH në pishina mund të çojnë në acarim të lëkurës dhe syve, shton Kunz.

Si të mbroheni nga infeksionet e mundshme?

Për fillestarët, është e rëndësishme të mësoni rreth pishinës ose parkut ujor përpara se të vizitoni. Është e dobishme të kontrolloni raportet e inspektimit për pishinën që dëshironi të vizitoni, në mënyrë që ata të jenë të vetëdijshëm për çdo histori të çështjeve të shëndetit ose sigurisë.

Sigurohuni që të bëni dush përpara se të hyni në ujë dhe shmangni pishinën nëse keni probleme me diarre.

Për më tepër, mos hyni në pishinë nëse keni një plagë të hapur. Nëse keni një plagë dhe ende dëshironi të shkoni në pishinë, sillni arna të papërshkueshme nga uji. Si përfundim, shmangni gëlltitjen e ujit të pishinës.

Dhe sigurisht, bëni dush pasi të keni notuar në pishinë.

LEXO EDHE:

Back to top button