Shkencëtarët kanë bërë një zbulim të ri, kështu mund të ngrohemi në të ardhmen

Shkencëtarët kanë bërë një zbulim të ri, kështu mund të ngrohemi në të ardhmen

Shkencëtarët nga Universiteti gjerman i Halle dhe Instituti i Teknologjisë në Karlsruhe, së bashku me shkencëtarët nga Universiteti Zviceran i Bazelit, analizuan temperaturat në 31 garazhe nëntokësore në qytete të ndryshme në Gjermani, Austri dhe Zvicër.

Në gjashtë prej tyre, ata arritën të masin temperaturën e ujit nëntokësor në afërsi.

Rezultatet treguan se garazhet nëntokësore ngrohin ujërat nëntokësore gjatë gjithë vitit.

Rezultatet u ndikuan nga vëllimi i trafikut në garazhet nëntokësore, afërsia e tyre me ujërat nëntokësore dhe temperatura e tyre.

– Meqenëse garazhet publike nëntokësore janë shpesh më të thella në brendësi të vendit dhe përdoren për një kohë më të shkurtër, ato ngrohin më shumë ujërat nëntokësore sesa objektet private – thotë Maximilian Noeten, autor i hulumtimit.

Në të ardhmen, nxehtësia e tepërt nga toka mund të përdoret duke përdorur pompat e nxehtësisë.

– Avantazhi i kësaj do të ishte nxjerrja e energjisë nga ujërat nëntokësore – thotë Noeten.

Ekipi përdori modelin për 5040 garazhe nëntokësore në Berlin për të llogaritur shkallën e ngrohjes së ujërave nëntokësore. Shkencëtarët arritën në përfundimin se energjia totale e gjeneruar mund të ngrohte rreth 14,660 familje.

– Sigurisht që vetëm ngrohja nga ujërat nëntokësore nuk mjafton për të mbuluar nevojat për ngrohje të një qyteti si Berlini apo një shteti si Gjermania. As niveli i temperaturës së ujërave nëntokësore afër sipërfaqes nuk është i mjaftueshëm për ngrohje pa pompë nxehtësie. Por ne e dimë nga hulumtimet e mëparshme se potenciali i energjisë gjeotermale shkon përtej kësaj dhe mund të luajë një rol të rëndësishëm në furnizimin e qëndrueshëm të nxehtësisë – thotë Peter Baer, ​​autor i hulumtimit nga Universiteti i Halle.

LEXO EDHE:

Back to top button