Shkencëtarët kanë zbuluar origjinën parahistorike të kafesë: Gjenomi i specieve Arabica ka ekzistuar për rreth një milion vjet

Studiuesit në Universitetin e Buffalo në Nju Jork zbuluan gjenomin e specieve Arabica dhe gjurmuan origjinën e tij në një kryqëzim natyror midis dy llojeve të tjera të kafesë që u shfaq rreth 610,000 deri në një milion vjet më parë në pyjet e Etiopisë

Studiuesit renditën gjenomet e 39 varieteteve të Arabica, duke përfshirë një ekzemplar të shekullit të 18-të, për të krijuar gjenomin më të cilësisë më të lartë ndonjëherë të specieve, emri shkencor i të cilit është coffea arabica.

Ata gjithashtu zbuluan një rajon specifik të gjenomit që mund të jetë kyç për mbarështimin ose inxhinierinë gjenetike për të rritur rezistencën ndaj sëmundjeve, raporton Reuters .

“Arabica është një nga lëndët e para kryesore në botë, ajo zë një pjesë të madhe të ekonomive bujqësore të vendeve ku rritet. “Kafja është një burim i pasur i antioksidantëve dhe sigurisht kafeinës, e cila më ndihmon mua dhe pjesën tjetër të botës të qëndrojmë zgjuar”, thotë biologu Victor Albert, një nga autorët kryesorë të studimit të botuar këtë javë në revistën Nature Genetics.

Studimi zbuloi se popullatat e kafesë Arabica u depiluan dhe u pakësuan gjatë mijëvjeçarëve ndërsa klima ngrohej dhe ftohej.

Fillimisht u kultivua nga njerëzit në Etiopi dhe Jemen, dhe më pas kjo kafe u përhap në të gjithë botën.

“Kafja dhe njerëzimi kanë qenë të lidhura ngushtë gjatë historisë. Në shumë vende prodhuese, kafeja Arabica është më shumë se një kulturë, ajo është pjesë e traditës”, thotë një nga autorët e studimit, Patrick Descombe, një ekspert i lartë gjenomik në Nestlé Research dhe një pedagog në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë. .

Arabica është gjetur të ketë diversitet të ulët gjenetik për shkak të popullsisë së saj të vogël, dhe speciet e ndjeshme ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve mund të rriten në një numër të kufizuar lokalitetesh ku kushtet klimatike janë të favorshme dhe rreziku i sëmundjeve është më i ulët.

“Kërkimi hap rrugën për qasje të reja në rritjen e kafesë, e cila përfundimisht do të çojë në zhvillimin e varieteteve të reja me rezistencë të përmirësuar ndaj sëmundjeve, ndryshimeve klimatike dhe me cilësi të reja shije”, tha Descombe.

Kafeja është një nga pijet më të konsumuara në botë dhe rreth 2.25 miliardë filxhanë konsumohen çdo ditë. Është gjithashtu një nga produktet më të tregtuara, ku Arabica përbën pjesën më të madhe të prodhimit të kafesë në botë.

Arabica ka origjinën, thonë studiuesit, si një hibridizim natyror midis dy specieve mëmë – “coffea canephora” dhe “coffea eugenioides”. Lloji “coffea canephora” quhet gjithashtu kafe Robusta dhe gjenomi i saj u rendit në vitin 2014.

Robusta përdoret zakonisht në kafenë e çastit, ndërsa Arabica konsiderohet të ketë një shije superiore dhe të rafinuar. Lloji Robusta është vendas në pyjet e Afrikës ekuatoriale.

Gjithashtu, Robusta dihet se është mjaft rezistente ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve kryesore të kafesë – prandaj emri i saj Robusta, për shkak të qëndrueshmërisë së tij”, tha Descombes.

Lloji i kafesë eugenioides rritet në lartësi të mëdha në Kenia.

Shekulli i shekullit të 18-të i renditur në studim ishte nga një ekzemplar i ruajtur në Londër, i përdorur nga natyralisti suedez Carl Linnaeus për të emërtuar speciet e kafesë.

LEXO EDHE:

Back to top button