Shkencëtarët më në fund kanë identifikuar se ku fillon intoleranca ndaj glutenit
Shkencëtarët më në fund kanë identifikuar se ku fillon intoleranca ndaj glutenit
Për rreth një person në çdo njëqind njerëz, ushqimet që përmbajnë edhe sasinë më të vogël të glutenit mund të shkaktojnë dhimbje të forta.
Ndërsa efekti domino i reaksioneve imune mund të gjurmohet në rrënjët e tyre gjenetike, një sërë faktorësh janë të përfshirë gjithashtu, duke e bërë të vështirë hartimin e zinxhirit të saktë të ngjarjeve që shkaktojnë zhvillimin e intolerancës ndaj glutenit.
Duke përdorur minj transgjenikë, një ekip ndërkombëtar i udhëhequr nga shkencëtarët në Universitetin McMasters në Kanada ka identifikuar një rol kyç që luajnë vetë qelizat që përbëjnë rreshtimin e zorrëve, duke përshkruar një “çelës” kryesor që mund të çojë në terapi të reja.
Sëmundja celiac është në thelb një çrregullim autoimun i shkaktuar nga prania e një grupi proteinash strukturore të njohura si gluten në zorrët. Ngrënia e pothuajse çdo gjëje të bërë me grurë ose thekër – që do të thotë shumica e produkteve të pjekura, bukës dhe makaronave – i vë njerëzit me këtë gjendje në rrezik për fryrje, dhimbje, diarre, kapsllëk dhe ndonjëherë refluks dhe të vjella. Aktualisht mënyra e vetme për të shmangur simptomat është shmangia e ushqimeve që shkaktojnë këto simptoma.
– E vetmja mënyrë si mund ta trajtojmë sëmundjen celiac sot është duke eleminuar plotësisht glutenin nga dieta. Kjo është e vështirë për t’u bërë dhe ekspertët pajtohen se një dietë pa gluten është e pamjaftueshme, thotë gastroenterologia e McMasters Elena Verdu.
Rreth 90 për qind e njerëzve të diagnostikuar me këtë gjendje mbartin një palë gjenesh që kodojnë një proteinë të quajtur HLA-DQ2.5. Nga 10 përqind e mbetur, shumica kanë një proteinë të ngjashme të quajtur HLA-DQ8.
Ashtu si llojet e tjera të proteinave HLA (ose antigjenit të leukociteve njerëzore), proteinat përmbajnë pjesë të pushtuesve të një klase të qelizave imune, duke paralajmëruar indet e tjera mbrojtëse të kenë kujdes. Në rastin specifik të HLA-DQ2.5 dhe HLA-DQ8, proteinat janë krijuar për të mbajtur pjesë të peptidit gluten që janë rezistente ndaj tretjes, duke nxitur qelizat T vrasëse të shkojnë në gjueti.
Megjithatë, jo të gjithë ata që shprehin HLA-DQ2.5 ose HLA-DQ8 do të zhvillojnë çrregullime imune siç është sëmundja celiac. Që të ndodhë kjo, ato copa të grisura të glutenit duhet së pari të transportohen nëpër murin e zorrëve nga një enzimë transportuese, e cila lidhet me peptidin dhe e ndryshon atë për ta bërë atë edhe më të dallueshëm.
Qelizat në murin e zorrëve janë përgjegjëse për çlirimin e kësaj enzime transportuese në zorrë, kështu që ato kanë qartë një rol kyç në fazat e hershme të sëmundjes. Dihet se ato shprehin familjen e proteinave të cilës i përkasin HLA-DQ2.5 dhe HLA-DQ8, të cilat zakonisht rregullohen nga përgjigjet inflamatore në zorrë.
Ajo që nuk ka qenë e qartë është se si funksionon në të vërtetë kjo bazë për njerëzit me sëmundje celiac në vetë patologjinë. Për t’u fokusuar në këtë hallkë të rëndësishme të zinxhirit, ekipi hulumtues kontrolloi dyfish shprehjen e kompleksit imunitar kryesor në qelizat që rreshtojnë zorrët e njerëzve me sëmundje celiac të trajtuar dhe të patrajtuar, si dhe te minjtë me gjenet njerëzore HLA-DQ2. 5. Më pas ata krijuan modele funksionale të gjalla të zorrëve, të quajtura organoid, duke përdorur qelizat e zorrëve të miut për të studiuar nga afër shprehjen e proteinave të tyre imune duke i ekspozuar ato ndaj nxitësve inflamatorë si dhe ndaj glutenit të paratretur dhe të paprekur.
– Kjo na lejoi të ngushtojmë shkakun dhe pasojën specifike dhe të vërtetojmë saktësisht nëse dhe si ndodh reagimi – theksoi inxhinieri biomjekësor nga McMasters, Tohid Didar.
Kjo e bëri të qartë se qelizat që mbulojnë zorrën nuk ishin thjesht kalimtarë pasivë që pësuan dëme anësore në një përpjekje të gabuar për të hequr qafe trupin nga gluteni – ato ishin agjentë kryesorë, që përfaqësonin një koleksion të fragmenteve të glutenit të ndara nga bakteret e zorrëve dhe transportimin e enzimave. e qelizave imune specifike gluten të dorës së parë.
Njohja e llojeve të indeve të përfshira dhe se si ato përmirësohen nga prania e mikrobeve inflamatore u jep studiuesve një listë të re objektivash për trajtimet e ardhshme, duke lejuar potencialisht miliona njerëz në mbarë botën të shijojnë pasta të mbushura me gluten pa rrezikun e shqetësimit.