Shkencëtarët po punojnë për një ilaç që shëron efektet e rrezatimit bërthamor

Shkencëtarët po punojnë për një ilaç që shëron efektet e rrezatimit bërthamor

Shkencëtarët nga Shtetet e Bashkuara kanë kryer së fundmi eksperimente mjekësore që synojnë parandalimin e efekteve të dëmshme të rrezatimit në trup në rast të një sulmi radioaktiv.

Sot, mundësitë për parandalimin dhe trajtimin e dëmtimit nga rrezatimi janë shumë të kufizuara, kështu që një ilaç që është në gjendje të largojë efektivisht ndotjen radioaktive nga trupi do të ishte një moment historik në mbrojtjen kundër helmit, i cili aktualisht konsiderohet i pandalshëm.

HOPO 14-1 është një ilaç eksperimental që, nëse eksperimenti është i suksesshëm, mund të mbrojë dhe trajtojë viktimat e katastrofave bërthamore duke lidhur (e quajtur edhe chelating) dhe duke dëbuar metalet e rënda të kontaminuara nga trupi.

Besohet se është efektiv kundër uraniumit dhe substancave të tjera të përdorura në armët bërthamore, të tilla si “bombat e pista” (bombat konvencionale me mbetje bërthamore ose materiale radioaktive të shtuara) ose raketat balistike. Ilaçi mund të jetë efektiv edhe kundër helmimit nga plumbi.

Prova e parë klinike njerëzore do të përfshijë 42 pjesëmarrës, të cilët do të trajtohen me doza të ndryshme për të përcaktuar sigurinë e ilaçit. Rezultatet do të shpallen në vitin 2024.

Deri më tani, HOPO 14-1 nuk ka miratimin e FDA dhe nuk është i disponueshëm as në rast urgjence.

Tashmë ekziston një përbërës në treg sot që lidh metalet radioaktive, por HOPO Therapeutics thotë se molekulat DTPA e varfërojnë trupin duke lidhur jonet thelbësore (si zinku dhe magnezi), ndërsa ilaçi i tyre jo.

Ka dy injeksione të tjera droge që mund të përdoren për të trajtuar njerëzit që kanë qenë të ekspozuar ndaj plutoniumit radioaktiv, americiumit ose kuriumit. Ekspertët e kanë ditur gjithashtu për dekada se tabletat e jodit mund të jepen për të ndihmuar në mbrojtjen e njerëzve nëse jodi radioaktiv lëshohet në mjedis. Jodi iu dha njerëzve kur ndodhi një aksident bërthamor në uzinën e Çernobilit në 1986.

Një tjetër pilulë, bluja prusiane (hekscianoprati i hekurit të kaliumit), mund të ndihmojë në largimin e ceziumit radioaktiv dhe taliumit nga trupi, raporton Jerusalem Post.

LEXO EDHE:

Back to top button