Shkencëtarët thonë se gripi do shkaktojë një pandemi të re, OBSH në alarm nga H5N1

Shkencëtarët thonë se gripi do shkaktojë një pandemi të re, OBSH në alarm nga H5N1

H5N1 është patogjeni i gripit që ka më shumë gjasa të shkaktojë një pandemi të re në të ardhmen e afërt, sipas shkencëtarëve kryesorë.

– Advertisement –

Një sondazh ndërkombëtar, që do të publikohet fundjavën e ardhshme, do të zbulojë se 57 për qind e epidemiologëve besojnë se lloji i virusit të gripit do të jetë shkaku i shpërthimit të ardhshëm global të sëmundjes infektive vdekjeprurëse, raporton “Guardian”.

“Gripi ndodh çdo dimër. Ne mund t’i përshkruajmë këto epidemi si pandemi të vogla. Ato janë pak a shumë të kontrolluara sepse shtamet e ndryshme që i shkaktojnë nuk janë mjaft virulente, por kjo nuk do të jetë domosdoshmërish rasti përgjithmonë”, paralajmëroi John Salmanton-Garcia, një shkencëtar nga Universiteti i Këlnit.

Javën e kaluar, Organizata Botërore e Shëndetësisë shprehu shqetësimin për përhapjen alarmante të llojit H5N1 të gripit, i cili po shkakton miliona raste të gripit të shpendëve në mbarë botën, kujton “Guardian”.

Kjo epidemi ka nisur në vitin 2020 dhe ka çuar në ngordhjen ose vrasjen e dhjetëra milionë shpendëve, ka shkatërruar gjithashtu miliona shpendë të egër dhe së fundmi ky lloj është shfaqur edhe te gjitarët, të cilët mund të përbëjnë kërcënim për shëndetin e njeriut./euronews/

LEXO EDHE:

Back to top button