Shkencëtarët vendosin material radioaktiv në brirët e rinocerontit për të parandaluar gjuetinë pa leje

Shkencëtarët vendosin material radioaktiv në brirët e rinocerontit për të parandaluar gjuetinë pa leje

Shkencëtarët e Afrikës së Jugut kanë injektuar material radioaktiv në brirët e rinocerontëve për ta bërë më të lehtë zbulimin e tyre në pikat kufitare, në mënyrë që të parandalohet gjuetia pa leje.

Vendi është shtëpia e një numri të madh të rinocerontëve në botë dhe për këtë arsye është një vatër gjuetie pa leje, e nxitur nga kërkesa nga Azia, ku brirët përdoren në mjekësinë tradicionale për efektin e tyre terapeutik të supozuar.

Në Rezervatin e Rhino Limpopo në distriktin Waterberg, në verilindje të vendit, disa barngrënës me lëkurë të trashë kullosin në savanën e ulët. James Larkin, drejtor i njësisë së fizikës së rrezatimit dhe shëndetit në Universitetin e Witwatersrand, i cili udhëhoqi iniciativën, tha se ai futi dy çipa të vegjël radioaktivë në bririn e një prej kafshëve të mëdha.

– Materiali radioaktiv do ta bëjë bririn helmues për konsum njerëzor – shtoi Nithaya Chetty, profesor dhe dekan i të njëjtit universitet.

– Rinoceronti, i fjetur dhe i përkulur në tokë, nuk ndjeu asnjë dhimbje. Doza e materialit radioaktiv ishte aq e vogël sa nuk do të ndikojë në shëndetin e kafshës apo mjedisit në asnjë mënyrë – tha Larkin.

Në shkurt, Ministria e Mjedisit tha se pavarësisht përpjekjeve të qeverisë për të trajtuar tregtinë e paligjshme, 499 nga gjitarët gjigantë u vranë në vitin 2023, kryesisht në parqe shtetërore. Kjo paraqet një rritje prej 11 për qind krahasuar me vitin 2022.

– Një total prej 20 rinocerontësh të gjallë do të jenë pjesë e projektit pilot Rizstop, i cili do të administrojë një dozë mjaft të fortë për të shkaktuar detektorë të instaluar globalisht në pikat kufitare ndërkombëtare, të instaluar fillimisht për të parandaluar terrorizmin bërthamor – vuri në dukje Larkin.

Agjentët kufitarë shpesh kanë detektorë rrezatimi të dorës që mund të zbulojnë kontrabandën, si dhe mijëra detektorë rrezatimi të instaluar në porte dhe aeroporte.

Brirët e rinocerontit janë shumë të kërkuar në tregjet e zeza, ku çmimi është konkurrues me arin dhe kokainën. Sipas Ari Van Deventer, themeluesi i strehës së rinocerontëve, helmimi i brirëve nuk ka arritur të pengojë gjuetarët.

– Ndoshta kjo është ajo që do të ndalojë gjuetinë pa leje. Kjo është ideja më e mirë që kam dëgjuar ndonjëherë – përfundoi ai.

Ekipi do të marrë mostra shtesë gjaku për të siguruar që rinocerontët janë të mbrojtur.

LEXO EDHE:

Back to top button