Shqipëri: Baza ajrore e NATO-s në Kuçovë do të hapet më 4 mars

Shqipëri: Baza ajrore e NATO-s në Kuçovë do të hapet më 4 mars

Përgatitjet e bazës së NATO-s në Kuçovë janë drejt fundit dhe për herë të parë Ministria e Mbrojtjes publikoi video dhe foto të saj.  

Në video, komandanti i Forcave Ajrore Shqiptare, gjeneral brigade Ferdinand Dimo, thotë se gjithçka është gati që baza të funksionojë.

– Jemi në fund të gjithçkaje që trupat e Forcave Ajrore të stërviten në këtë bazë. Por jo vetëm kaq, trupat e NATO-s dhe avionët e NATO-s mund të strehohen, stërviten dhe fluturojnë nga Baza Ajrore e Kuçovës, e cila tashmë është një bazë ajrore taktike e NATO-s, thotë ai.

Dimo përmend edhe hapat e deritanishëm, që nga momenti kur u vendos të ndërtohet një bazë ajrore për NATO-n në Kuçovë.

– Në vitin 2021 ishte planifikuar të realizoheshin investimet për rivitalizimin e instalimeve në bazën e Kuçovës. Tashmë jemi në përfundim të realizimit të tre projekteve të rëndësishme, si rrethimi dhe sistemi i sigurisë, si dhe mbrojtja rrethuese e bazës. “Afërsisht 50 milionë euro janë investuar nga NATO dhe më shumë se 5 milionë euro nga qeveria shqiptare”, shpjegon komandanti i Forcave Ajrore.

Sipas tij, ndërtimi i bazës ajrore të NATO-s në Kuçovë do të kontribuojë edhe në zhvillimin ekonomik të gjithë qarkut të Beratit.

Në ceremoninë e 4 marsit do të marrin pjesë përfaqësues të lartë të shtetit shqiptar, NATO-s dhe Shteteve të Bashkuara. 

Meqë ra fjala, baza u ndërtua për nevojat e Forcave Ajrore Shqiptare gjatë regjimit komunist që sundoi Shqipërinë midis viteve 1944 dhe 1991 dhe mbronte hapësirën ajrore të vendit. Ai gjithashtu ka pritur lloje të ndryshme të avionëve rusë dhe kinezë.

Fluturimet e fundit nga kjo bazë janë kryer në vitin 2005. 

LEXO EDHE:

Back to top button