Si do t’i dërgojnë robotët gomisteritë në pension të parakohshëm?

Si do t'i dërgojnë robotët gomisteritë në pension të parakohshëm?

Një nga punët ku një robot do të jetë në gjendje të zëvendësojë një njeri është ndërrimi i gomave të makinës.

Robotët që ndërrojnë gomat e makinave kanë inteligjencë artificiale dhe kanë aftësinë për të mësuar dhe zhvilluar aftësitë e tyre. Ashtu si një person, për të gjithë ata vullkanizues ku kalojmë orë të tëra duke pritur në radhë, dy herë në vit.

Lajmi i mirë është se këta robotë tashmë janë duke u funksionuar komercialisht në Amerikë. Ato janë prodhuar nga RoboTire me bazë në Michigan dhe marrin 23 minuta për të ndryshuar një grup gomash në një automjet të vetëm. Sipas prodhuesit, roboti është dy herë më i shpejtë se një punëtor i specializuar që kryen të njëjtin operacion.

RoboTire përdor dy krahë për të manipuluar gjashtë nyje, një për secilën anë. Këto janë komponentë të tipit të përdorur në linjat e montimit në industrinë e automobilave.

Sistemi menaxhohet nga inteligjenca artificiale. Kamera regjistron timonin, përcakton pozicionin e saj, si dhe distancën midis bulonave. Pas kësaj, roboti liron vidhat dhe heq timonin. Sistemi kërkon ende mbikëqyrje njerëzore dhe kërkon një teknik për të transportuar timonin te ndërruesi i gomave, të cilit roboti i ka dhënë tashmë informacione për madhësinë dhe llojin e gomës. Qëllimi përfundimtar është që i gjithë sistemi i ndërrimit të gomave të jetë plotësisht autonom.

Edhe pse kostoja e sistemit nuk dihet, RoboTire thotë se duke pasur parasysh rritjen e produktivitetit dhe uljen e kostove të punës, kthimi i investimit pritet pas një viti.

 

LEXO EDHE:

Back to top button