Si funksionojnë panelet diellore kur koha është me re?

Si funksionojnë panelet diellore kur koha është me re?

Panelet diellore prodhojnë energji edhe kur është me re, por ato janë më efikase në rrezet e diellit direkte.

Dielli është një burim i përballueshëm dhe i pastër energjie dhe panelet diellore na ndihmojnë ta shndërrojmë dritën e tij në energji elektrike për të furnizuar shtëpinë tonë. Megjithatë, ka shumë keqkuptime për këto pajisje, një prej të cilave është se ato nuk funksionojnë në periudha pa rrezet e diellit direkte.

“Paneli punon gjithmonë. Është vetëm një çështje se sa energji elektrike prodhon bazuar në sasinë e dritës në dispozicion”, tha James Fenton, drejtor i Qendrës së Energjisë Diellore në Florida. Ai shton se kjo do të thotë se prodhon energji elektrike edhe gjatë natës, pra kur ka të paktën pak dritë ambienti (rrugë, hënë e plotë etj.). Në këtë kohë të ditës do të shihni se prodhimi është afër zeros, por jo zero.

Por çfarë ndodh kur bie re apo shi? Le të shohim.

Sa energji elektrike prodhojnë panelet diellore kur është me re?

Panelet diellore do të prodhojnë energji elektrike për sa kohë që ka dritë për ta thithur atë. Kjo do të thotë se prodhimi vazhdon edhe kur është me re, kur bie shi, por edhe në momente pa rrezet e diellit direkte – sigurisht, jo me aq efikasitet sa në kushte ideale.

“Edhe kur është me re ose kur bie shi, ju do të merrni një sasi të caktuar të energjisë elektrike”, thotë Fenton.

“Kur është vërtet me re, panelet diellore do të prodhojnë gjysmën e energjisë elektrike që do të prodhonin në një ditë me diell.”

Nuk duhet të shqetësoheni as për shiun. Panelet diellore janë të papërshkueshëm nga uji dhe shiu në fakt do të ndihmojë në larjen e papastërtive të akumuluar, duke i bërë panelet të funksionojnë në mënyrë më efikase në mot të mirë.

Si të merrni energji elektrike gjatë natës duke përdorur panele diellore?

Siç thotë Fenton, prodhimi i energjisë elektrike gjatë natës bie afër zeros dhe pyetja është se si të furnizohet me energji elektrike gjatë natës nëse instaloni panele diellore. Megjithatë, ka një mënyrë.

Një nga mënyrat për të furnizuar me energji elektrike gjatë natës është përdorimi i baterisë. Energjia e tepërt e prodhuar që nuk konsumohet nga familja do të ngarkojë baterinë, e cila do të furnizojë familjen gjatë periudhave të prodhimit të ulët. Fatkeqësisht, bateritë e këtij lloji janë shumë të shtrenjta dhe mund të kushtojnë sa vetë panelet, në varësi të llojit dhe kapacitetit.

Megjithatë, nëse shtëpia ishte e lidhur me rrjetin elektrik përpara instalimit, ata që vendosin për panelet diellore nuk shkëputen domosdoshmërisht automatikisht. Me këtë sistem hibrid, nevojat e familjes për energji elektrike plotësohen ditën, ndërsa natën ato furnizohen nga rrjeti, pa pasur nevojë për blerje baterish.

Nëse panelet diellore janë diçka që po mendoni, sigurohuni që të hulumtoni se çfarë lloje të paneleve diellore ekzistojnë dhe pse ka rëndësi se cilin prej tyre zgjidhni.

LEXO EDHE:

Back to top button