Si mund ta dalloni nëse përgjumja është për shkak të lodhjes apo rraskapitjes nga nxehtësia? Mjekët e kanë përgjigjen

Si mund ta dalloni nëse përgjumja është për shkak të lodhjes apo rraskapitjes nga nxehtësia? Mjekët e kanë përgjigjen

Çfarë është lodhja nga nxehtësia?

“Ekspozimi i zgjatur ndaj nxehtësisë mund të shkaktojë lodhje. Është përgjigja e trupit ndaj humbjes së tepërt të ujit dhe kripës. “Simptomat mund të karakterizohen me djersitje të bollshme, frymëmarrje të shpejtë, dhimbje koke, temperaturë të lartë, të përziera, puls të shpejtë dhe të dobët, marramendje, ndjenjë lodhjeje dhe vapë, konvulsione”, thotë doktor Preeti Daniel.

Të moshuarit, foshnjat, fëmijët dhe ata me sëmundje kronike kanë më shumë gjasa të zhvillojnë lodhje nga nxehtësia. Edhe pse kjo gjendje nuk është kërcënuese për jetën, rraskapitja nga nxehtësia është një shenjë paralajmëruese që ju duhet të ftoheni menjëherë për të parandaluar përparimin në goditje të nxehtësisë.

“Hiqni të gjitha veshjet e panevojshme, shtrihuni dhe ngrini këmbët mbi nivelin e zemrës dhe pini shumë ujë”, këshillon Dr. Luke Powles.

Nëse nuk filloni të ftoheni pas 30 minutash, kërkoni ndihmë mjekësore pasi mund të vuani nga goditja e nxehtësisë.

Cili është ndryshimi midis lodhjes nga nxehtësia dhe lodhjes?

Lodhja nga nxehtësia është rezultat i drejtpërdrejtë i shumë kohës së kaluar në diell dhe shpesh e ngre temperaturën e trupit mbi 38 gradë Celsius, gjë që nuk ndodh me lodhjen, e cila mund të shkaktohet nga faktorë të stilit të jetesës si çrregullimet e gjumit, alkooli dhe dieta e dobët.

“Nëse keni mungesë energjie ose dhimbje, mendoni për atë si lodhje. Por nëse keni ndonjë nga simptomat e mësipërme, mund të jetë lodhje nga nxehtësia,” shtoi Dr. Daniel.

Çfarë është goditja e nxehtësisë?

“Goditja e nxehtësisë është rezultat i mbinxehjes. Temperatura jonë e brendshme rritet dhe krijon konfuzion, përgjumje dhe mund të çojë në kriza”, shpjegon Dr Daniel.

Ndryshe nga lodhja nga nxehtësia, kjo gjendje është shumë më serioze dhe mund të shkaktojë konfuzion, delirium, konvulsione dhe humbje të vetëdijes.

Prandaj goditja nga nxehtësia duhet trajtuar si një emergjencë, ndërsa në rast të lodhjes nga nxehtësia njeriu duhet të ftohet.

LEXO EDHE:

Back to top button