Si ndihmon ngrënia e arrave në uljen e niveleve të kolesterolit?
Dieta është gjithashtu shumë e rëndësishme në kontrollin e kolesterolit dhe disa ushqime mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit.
Një ushqim i tillë janë arrat, si arrat më të mira që mund të ndikojnë pozitivisht në shëndetin e zemrës. Sipas Eating Well, konsumimi i 30 deri në 60 gram arra në ditë për dy vjet mund të ulë kolesterolin total dhe kolesterolin LDL me rreth 4%.
“Nivelet e larta të kolesterolit të keq LDL mund të çojnë në grumbullimin e pllakave në arterie, gjë që rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru”. “Në të kundërt, kolesteroli i mirë ndihmon në largimin e kolesterolit të tepërt nga qarkullimi i gjakut”, shpjegoi dietologia Wendy Basilian.
Me 2 gram fibra për racion, ngrënia e arrave mund të ndihmojë në menaxhimin dhe uljen e kolesterolit.
“Fibrat tek arrat ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit duke u lidhur me kolesterolin në sistemin tretës dhe duke ndihmuar në nxjerrjen e tij”, thotë dietologia.
Arrat janë të pasura me dy lloje të yndyrnave të shëndetshme të pangopura, përkatësisht acidin alfa-linolenik dhe acidet yndyrore omega-3 me bazë bimore që ndihmojnë në rregullimin e kolesterolit LDL dhe triglicerideve. Përveç kësaj, këto yndyrna kontribuojnë në uljen e kolesterolit të dëmshëm.
Gjithashtu, arrat janë të pasura me polifenole që veprojnë si antioksidantë. Ata neutralizojnë radikalet e lira, duke reduktuar stresin oksidativ dhe inflamacionin. Këto arra kanë një efekt pozitiv në shëndetin e zorrëve duke nxitur rritjen e baktereve të dobishme. Flora e shëndetshme e zorrëve shoqërohet me nivele më të ulëta të kolesterolit, gjë që kontribuon më tej në shëndetin e zemrës.