Si ti largoni pesticidet e shumta nga perimet para se t’i hani – ky është truku më i mirë!

Në bujqësinë moderne, përdorimi i pesticideve është një praktikë e zakonshme që mundëson rendimente më të larta dhe mbrojtjen e të korrave nga dëmtuesit dhe sëmundjet.

Megjithatë, kjo praktikë nuk është pa rrezik. Pesticidet që përdoren për të mbrojtur frutat dhe perimet mund të mbeten në sipërfaqen e tyre dhe potencialisht të ndikojnë në shëndetin e njerëzve që konsumojnë këto produkte. Megjithëse organet rregullatore vendosin kufizime të rrepta për mbetjet e pesticideve, ka ende shqetësime për efektet afatgjata të marrjes së tyre përmes ushqimit.

Denar për këtë temë ka biseduar me një ekspert të sigurisë ushqimore, i cili shpjegon se një nga mënyrat më efektive për të hequr pesticidet nga frutat dhe perimet është përdorimi i solucionit të sodës së bukës. Hulumtimet tregojnë se njomja e produkteve në një zgjidhje sode buke për rreth 15 minuta mund të reduktojë ndjeshëm mbetjet e pesticideve.

Soda e bukës ka një pH të lartë alkalik, i cili ndihmon në zbërthimin e pesticideve dhe shndërrimin e kimikateve të dëmshme në molekula të padëmshme. Përveç kësaj, ka metoda të tjera që mund të përdoren për të hequr pesticidet, si larja me uthull të holluar ose ujë të kripur.

Disa rekomandojnë gjithashtu përdorimin e spërkatjeve shtëpiake të bëra nga lëngu i limonit dhe soda e bukës. Është e rëndësishme të theksohet se këto metoda nuk janë 100% efektive, por ato mund të reduktojnë ndjeshëm praninë e pesticideve në sipërfaqen e ushqimit. Së fundi, ndërsa këto metoda mund të ndihmojnë në uljen e ekspozimit ndaj pesticideve, mbrojtja më e mirë është parandalimi: Blerja e frutave dhe perimeve të prodhuara në mënyrë organike, aty ku është e mundur, mund të jetë një alternativë më e shëndetshme.

Gjithashtu, ndërgjegjësimi për këto çështje dhe mbështetja e praktikave të qëndrueshme bujqësore mund të kontribuojë në përmirësimin e cilësisë së ushqimit që konsumojmë dhe në mbrojtjen e shëndetit tonë.

LEXO EDHE:

Back to top button