Speca të mbushura me patate në vend të mishit

Një pjatë e preferuar verore e shumë njerëzve janë specat e mbushur. E ndërsa shumica preferon të mbushura me mish dhe oriz, provoni këtë version me patate.

Kjo pjatë tradicionale ballkanike zakonisht përgatitet në mënyrën e vjetër, nga përbërësit bazë, por nëse dëshironi ta përmirësoni, sigurisht që mund ta bëni në disa mënyra.

Përbërësit e nevojshëm:

(për 4 persona)

  • 1 kg patate
  • 1 qepë e madhe
  • 2 thelpinj hudhre
  • kripë
  • piper
  • 2 lugë piper të butë
  • 1 dl vaj
  • 8 speca me madhësi mesatare
Përgatitja:

Qëroni patatet dhe grijini në rende ose i prisni në kubikë të vegjël. Pritini imët qepën dhe hudhrën.

Kulloni patatet (sidomos nëse janë të grira), më pas shtoni qepën, hudhrën, kripën, piperin, piperin e butë dhe vajin. Të gjithë këta përbërës i përziejmë shumë mirë.

Lani mirë çdo spec, pastaj prisni dorezën nga sipër dhe mbusheni me përzierjen e patateve, por mos e shtypni fort që mbushja të mos ngjeshet.

Lyejmë me vaj një enë rezistente ndaj zjarrit dhe radhisim specat e mbushur pranë njëri-tjetrit. Pjesën tjetër të masës së patates e shtrijmë në tasin mes specave, i hedhim kripë dhe vaj dhe e vendosim në furrë të nxehur. Rriteni temperaturën në 200°C dhe piqini pa mbuluar për rreth një orë me të dy ngrohësit të ndezur, ose rreth 30 minuta të mbuluara dhe 10 minuta të pambuluara në programin e ajrosjes së furrës.

Sipas disa recetave, në fund të pjekjes mund t’i lyeni specat me 1,5 dl qumësht ose 100 gr krem ​​të përzier me 1 dl ujë dhe t’i piqni në furrë për 10 minuta të tjera.

Shërbejeni të ngrohtë me krem ​​të ftohtë.

LEXO EDHE:

Back to top button